hren
 

PROBLEM U SRCU ŠTAFILIĆA
Nekontrolirano pa i opsesivno skupljanje različitog otpada često predstavlja i socijalni i zdravstveni problem, posebno kod osoba koje taj otpad skupljaju. Iako je nekima skupljanje otpada jedini način financiranja skromnih kućnih budžeta, drugima je to tek problem za koji bi se trebala potražiti stručna pomoć.

Takva skupljanja otpada ili bolje rečeno smeća, često zadovoljavaju neke psihološke potrebe pojedinaca, no teško je to shvatiti i prihvatiti, ne samo tim osobama već i njihovom okruženju, koje s pravom ima razloga za zabrinutost, jer je često u pitanju sigurnost susjeda i njihove imovine te različite mogućnosti zaraze i neugode.

Prije nekoliko dana primili smo jedno pismo na ovu temu, u kojem se traži pomoć za uklanjanje deponija otpada u njihovom susjedstvu.

- Godinama čovjek, koji živi u neposrednoj blizini crkve u Kaštel Štafiliću, skuplja i u volat, koji dijeli s još jednim stanom, donosi različiti otpad. Užasno je, opasno za zdravlje, smrdljivo, nađe se tu i opasnog otpada. Gospođu koja živi u Zagrebu, a tijekom ljeta dolazi u taj drugi stan, svakog ljeta dočeka hrpa smeća i smrada te je prisiljena svaki put to prijaviti nadležnima. Komunalci dođu s dva kontejnera to pokupe, ali ovog ljeta gospođa nije stigla pa smeće stoji nagomilano još od prošlog ljeta. Susjedi su prijavljivali, no ništa. Jedna od susjeda je nazvala direktno komunalnog redara za Štafilić i obećao je da će napraviti sve što je u njegovoj moći. Međutim još ništa nije napravljeno. Osim toga, najmlađi član te obitelji često uokolo skuplja mačke i mačiće i također ih tu donosi, no te su životinje potom predmet zlostavljanja. Neke su spasili ljubitelji životinja, neke su sami odnijeli, ne znamo gdje.. – dio je iz pisma koje nam je poslala jedna naša čitateljica, koja je željela ostati anonimna, a njeni podaci poznati su redakciji.

Znaju li u Gradu za ovo stanje i postoji li mogućnost da se problem ukloni, pitanje je koje smo uputili u Grad Kaštela, a od tamo nam je stigao odgovor iz komunalnog redarstva.

- Komunalni redari su bili na terenu nekoliko puta te su ga uspjeli navesti da očisti prostor. Kazna koju mu redar može naplatiti nema učinka, jer mu se nema od čega naplatiti, odnosno kazne nisu naplative jer nema vlasništva ni primanja koje se može ovršiti. Naš redar je zaprimio dojavu, no trenutno je spriječen intervenirati zbog bolesti, no za nekoliko dana poduzet će se potrebni koraci – stoji u odgovoru.

Da je stanje loše, kao što piše u pismu pa i gore, uvjerili smo se ovog tjedna, nazočivši proslavi Gospe Karmelske u štafilićkoj crkvi. Tek nekoliko metara od oltara, koji je bio smješten ispred crkve, hrpa smeća, a smrad se širio uokolo. Niti malo lijep prizor, posebno za ovaj svečani dan u župi. A takvo stanje uočio je i kaštelanski dogradonačelnik Grgica Benutić.

- Znam da smo reagirali nekoliko puta, a prostor bi očistili i sada, no sve je pomalo zapelo zbog organizacije rada u ovoj koronakrizi. Međutim, u narednim danima, djelatnici gradskih službi otpad će odnijeti i očistiti prostor, a „sakupljača“ ćemo ponovo upozoriti i odgovarajuće sankcionirati – kazao nam je odmah na terenu Benutić i sam neugodno iznenađen ovom situacijom u srcu Štafilića.

 

 

Foto: PGK i čitateljica


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij