hren

SLAVLJE PREDVODIO SPLITSKO-MAKARSKI NADBISKUP MONS. MARIN BARIŠIĆ
Svečanom Svetom misom kojoj je prethodila procesija u čijem je središtu bio kip Gospe Karmelske koji su nosili bosonogi neoženjeni mladići uz pratnju djevojaka u narodnim nošnjama u četvrtak je proslavljena Gospa Karmelska u Kaštel Kambelovcu.

Uz brojne vjernike sudjelovali su članovi Vijeća mjesnog odbora Kaštel Kambelovca, zajednice župnog Caritasa Ivan Pavao II, KUD Karol Wojtyla i Ante Zaninović, Udruge umirovljenika Lažani, Hrvatski veslački klub Kaštela, Klub športskih ribolovaca Nebojsija, KDZ Škatula te molitvene zajednice Marijina legija, Dobri pastir i Sveti Lazar.

Nakon procesije uslijedilo je euharistijsko slavlje koje je u dvorištu župne crkve svetog Mihovila  predvodio Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić. U koncelebraciji su sudjelovali župni upravitelj don Josip Periš, kaštelanski dekan don Ante Čotić, fra Roko Bedalov, don Ivan Lovrić, don Gabrijel Kamber i don Nikola Šakić. Na misi je pjevao župni zbor pod ravnanjem časne Marinele Delonga.

Govoreći u prigodnoj homiliji o identitetu suvremenog čovjeka mons. Marin Barišić je naglasio da ga određuju odnosi prema bližnjima te da nas Marija svojom ljubavlju i zagovorom oslobađa muka već ovdje na zemlji ako se sebičnost pretvori u solidarnost, sukob u mir te mržnja u pomirenje.

- Odnos prema Mariji nam puno govori o našem identitetu, o tome tko smo i što smo. Možemo ga promatrati kroz tri kategorije. Prva kategorija su autentični kršćani, druga su tradicionalni, a treća su oni koji su udaljeni od Marije i Krista. Kao svaka majka, i Marija pati kada nismo autentični kršćani i želi da sva njezina djeca dođu na taj put, jedini pravi put – kazao je mons. Barišić u svojoj propovijedi. 

Pojasnio je i da nas Marija ne želi vezati za sebe, nego za svoga sina, Isusa Krista jer smo puno puta izgubljeni i zarobljeni idolima ovoga svijeta te da se ponašamo kao robovi.

- Čuli smo u Poslanici Galaćanima da smo sinovi i kćeri Oca nebeskoga koji radi nas šalje svoga Sina kada dođe punina vremena. I kao sinovi i kćeri trebamo dopustiti Isusu Kristu da svojim Duhom ispuni naše vrijeme ljubavlju. Tako u potpunosti možemo živjeti svoje ljudsko dostojanstvo. Neka nam u tome pomogne zagovor Majke Marije, Gospe Karmelske koja nas je pod križem s ljubavlju primila kao svoju djecu. Dopustimo joj da nas kroz sve životne padove, poteškoće i križeve usmjerava prema vrhu Karmela, Isus Kristu – zaključio je mons. Barišić.

Na kraju euharistijskog slavlja župni upravitelj don Josip Periš zahvalio je Ocu nadbiskupu na dolasku i ohrabrujućim riječima te svima koji su doprinijeli proslavi blagdana.

- Na kraju ovog velebnog slavlja kojeg smo okrunili sa euharistijskim slavljem svetkovine Gospe Karmelske naše nebeske zaštitnice izreći najprije zahvalu dragom Bogu i našoj Nebeskoj majci za sve ono lijepo, duhovno, bogato što smo doživjeli ne samo danas nego i kroz tri dana priprave. Vjerujem da će nam svima ostati u dubokom sjećanju sve ono što smo molili, zazivali našu Majku – kazao je don Periš i zahvalio svima koji su uljepšali slavlje proslave Gospe Karmelske.

- Hvala svima koji su doprinijeli da naš patron župe bude doista na jednoj velikoj i duhovnoj razini. Tu je Otac nadbiskup, ja samo mogu reći da onaj koji dođe ovdje u Župu, a ja to govorim iz kratkog iskustva od mjesec i pol dana, onaj tko dobije za župu Kaštel Kambelovac, to vam je svećenik koji je dobio sedmicu na lotu - zaključio je don Periš, a vjernicu su njegove riječi nagradili pljeskom.

Dodajmo, kako se župa Kaštel Kambelovac za proslavu pripremala trodnevnicom koju je predvodio fra Roko Bedalov. Trećeg dana trodnevnice, na blagdan posvete župne crkve, pjevala se svečana Večernja Sveta misa s duhovnim skladbama don Bobe Delića.

 

Foto: Ivana Topić (PGK)


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij