INFORMIRATI SE PREKO AVIOKOMPANIJE, SLUŽBENIH STRANICA MINISTARSTVA ILI EU
Iako su direktne zrakoplovne linije iz Zračne luke na Resniku uspostavljene i to s brojnim europskim destinacijama, to ne znači da hrvatski državljani mogu zrakoplovom slobodno putovati. Nužno je  provjeriti uvijete koje ima pojedina država kada je u pitanju dolazak stranih državljana za vrijeme pandemije koronavirusa.

Na Internetskim stranicama na kojima se može informirati o ulasku stranih državljana u države Europske unije zračnim prometom informacije o putovanju zrakoplovom su općenite. Takve informacije mogu se dobiti na stranicama Ministarstva vanjskih i europskih poslova u rubrici Preporuke za putovanja- upozorenja ili na stranicama Europske unije, odnosno Re-open Eu te na stranicama aviokompanija.

Naime, kako su nam kazali u Zračnoj luci Split, postoje ograničenja za putnike, hrvatske državljane koji putuju zrakoplovom jer je putovanje stranih državljana ograničeno još uvijek u pojedinim državama Europske unije.

- Kupljena avionska karta za neku od evropskih destinacija nije jamstvo putovanja, ona je samo ulaznica za u avion, s toga je vrlo važno provjeriti uvjete pod kojima određena zemlja prima strane državljane. Još uvijek putovanje nije slobodno jer granice drugih država nisu potpuno otvorene, možemo reći da su granice zatvorene, ali se uvjetno puštaju strani državljani - kazao je Mate Melvan voditelj službe prihvata i otpreme u Zračnoj luci Split.

S obzirom na navedeno, 14 dana prije putovanja  informirati se može kod aviokompanije od koje je kupljena zrakoplovna karta ili preko informacija zračne luke iz koje se putuje.

Dodajmo, kako putnici tijekom leta, bilo da dolaze ili odlaze iz Hrvatske trebaju popuniti formular sa osobnim podacima i adresom na kojoj će boraviti kako bi se prikupili podaci o putnicima u slučaju zaraze koronavirusom.

- Ono što je općenito u avijaciji je to da je prihvaćen jedan formular koji se popunjava za vrijeme leta, formular  Passenger Locator Form  i ostavlja se na destinaciji u koju se dolazi kako bi se znali kontakti putnika u slučaju da se netko naknadno javi da je zaražen koronavirusa. To je obaveza i za sve koji dolaze u Hrvatsku – zaključio je Melvan.

Dodajmo da je u svim zračnim lukama obavezno nošenje maski uz socijalnu distancu i dezinfekciju ruku i primjenjuju se prilikom ulaska u zračnu luku.


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij