hren

DRAMSKA SKUPINA STARTA NA JESEN
Aktivnosti 50 članova i 15 volontera dječje sekcije Udruge Sveti Jeronim iz Kaštel Gomilice preko dva mjeseca su bile zaustavljene zbog koronavirusa. No, kako su mjere popuštale likovna sekcija Udruge je nastavila s radom, dok će dramska sekcija čekati jesen, odnosno početak školske godine kada će krenuti s novim igrokazima.

U prostorijama Udruge Sveti Jeronim u Kaštel Gomilici živo je svake subote tijekom prijepodneva, uz druženje i razgovor održavaju se likovne radionice koje se inače provode tijekom školske godine i to u dvije skupine. No, za razliku od prethodnih godina, ovu godinu neće imati pauzu i nastavit će s druženjima tijekom cijelog ljeta jer ih je prethodno na dva mjeseca zaustavila korona.

Mlađa grupa koju čine djeca od 1. do 4. razreda radionicu imaju u 11 sati, dok su stariji uzrasti od 5. do 8. razreda u 9 sati. Zatekli smo ih kako režu materijale morskih boja, potom su ih šivali i punili pamukom sve to kako bi stvorili svoju ljetnu priču koju je zamislila njihova dugogodišnja voditeljica Dina Balić.

- Družimo se svake subote, atmosfera je opuštena, domaća, djeca uživaju. A s obzirom da smo duboko zagazili u ljeto, danas na našoj radionici sa starijom grupom radimo aktivnosti na temu mora. Djeca šivaju morske ribice od tkanine punjene sa nekom vrstom pamuka i kad se ribice zašiju dobit ćemo jedno krasno podmorje. Ovdje je vrlo važno strpljenje i motorika ruku – kazala nam je Balić koja u Udruzi djeluje 15 godina.

I dok starija grupa u sklopu radionice uvijek radi ono što je zahtjevnije što iziskuje veći rad ruku, oni mlađ najčešće rade s kolaž papirom, škaricama i ljepilom.

- Danas će mlađi uzrasti raditi ruže tako da ćemo koristiti kolaž, hamer papir i uz to obični komad trake koja se koristi kad se veže vinova loza, a kombinirat ćemo i sušeno lišće. Prošli put smo radili prekrasne kaktusiće – pojasnila je Balić i dodala kako je za mlađe uzraste vrlo važan rad prstića te često rukama kidaju papir i uče se držati škare te ujedno njihove radionice djeci posluže za stjecanje komunikacije, socijalizacije i strpljenja.

Za razliku od likovnjaka, članovi dramske dječje sekcije koja također djeluje u Udruzi imat će pauzu i startat će početkom školske godine. Trenutnu se dovršavaju tekstovi za dva igrokaza koje piše Ana Pisac Serezlija, a koji će na jesen biti predstavljeni djeci OŠ kneza Trpimira u Kaštel Gomilici. A kako nam je kazala Balić teme su jako aktualne te bi se igrokazi provodili kontinuirano kroz cijelu školsku godinu.

- Tijekom tjedna imamo i dramske radionice, trenutno imamo pauzu jer je u pripremi tekst za igrokaze starije i mlađe uzraste djece. Tekstovi su vezani za temu nasilja nad djecom, to je tema koja je jako aktualni, a prikazivali bi se prema uzrastima. Igrokaz za mlađe će sadržavati temu izrugivanja zbog odjeće, materijalnog statusa, statusa u društvu zbog sredina iz kojih djeca dolaze. Dok će stariji imati temu koja se veže na temu Internet nasilja, nasilja preko Internet grupa, poput facebooka i whatsappa. Isto tako govoriti  će o youtuberima o njihovom poslu te što je to zapravo, da im otkrijemo tu pozadinu – kazala je Balić i istaknula kako će priče biti zanimljive i poučne, a naglasila je kako će imati i anketu za djecu da bi vidili njihove reakcije prije i poslije igrokaza.

Kroz dječju sekciju Udruge do sada je prošlo oko 300 djece, gdje je za sada aktivno njih oko 50, a koje uz Dinu Balić vodi i Mija Božić Brnić te još 15 drugih aktivnih volontera, srednjoškolaca i studenata koje imaju različita zanimanja te time obogaćuju svoje djelovanje u Udruzi.

- To je neka ljubav koja vas gura naprijed i morate imati volju i želju, kroz našu Udrugu je prošao jako veliki broj volontera, preko 300 djece. Neki su uz Udrugu odrasli, neki su kroz Udrugu odlučili upisati studij. To su lijepe uspomene i lijepa druženja – zaključila je Balić i napomenula kako svaku godinu s djecom idu na izlet, a ove godine to planiraju u rujnu kada će s djecom otići u Žrnovnicu posjetiti mlin.

 

 

Foto: Udruga Sveti Jeronim


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij