hren
 

NA TRAŽENJE NADLEŽNIH VLASNIK SE POKRENUO
Punih pet stoljeća kaštel Rotondo u Kaštel Štafiliću odolijevao je vremenu, meteorološkim prilikama, utjecaju mora, ratovima i različitim interesima svojih vlasnika, no onda je ovo zdanje, koje je izgradio trogirski plemić Stjepan Staphileo, naprosto pokleknulo i godinama vapi za obnovom. Je li napokon došlo vrijeme da ovaj kaštel ponovo dobije stari sjaj? Ako je suditi po nedavno postavljenoj skeli krenulo se u tom smjeru.

Sadašnji vlasnik ovog kaštela je tvrtka Kaštel Štafilić d.o.o., kojima je pri kupovini objekta namjera bila prenamijeniti kaštel u hotel visoke kategorije pa su u skladu s tim od Grada Kaštela 2012. godine dobili lokacijsku i građevinsku dozvolu. Tada je na kaštelu „osvanula“ tabla koja je najavljivala početak radova, no tabla je i danas tu, ali radova nije bilo.
Kuloarske priče govorile su o tome kako vlasnici kaštel žele prodati, no nije prodan, a ovih dana kaštel su zaposjeli građevinski radnici te je niknula skela.

O čemu se točno radi informirali su nas iz Konzervatorskog odjela u Trogiru, koji redovno prate stanja i događanja vezana uz kaštel Rotondo.

- Kao što vam je poznato, kaštel Stafileo - Rotondo podignut je u periodu između 1500. i 1508. godine, te predstavlja dobro sačuvani primjer karakterističnog tipa kaštelanskog utvrđenog ljetnikovca zbog čega je od 2007. godine pojedinačno zaštićeno kulturno dobro.
Nažalost, dugi je niz godina stajao zapušten unatoč tome što je vlasnik još 2012. godine ishodio dozvolu za rekonstrukciju. Kako nije pristupio obnovi, Konzervatorski odjel u Trogiru u više ga je navrata upozoravao i tražio da se bez odgađanja pristupi izvedbi minimalnih radova kako bi se spriječilo daljnje propadanje.
Godine 2018. zatražili smo i uspostavu skrbništva nad ovim kulturnim dobrom. Zimus je uslijed nevremena dio krova pao na javnu površinu, stoga je na inicijativu Konzervatorskog odjela u Trogiru održan sastanak s predstavnicima Grada Kaštela te su dogovorene hitne mjere otklanjanja opasnosti od rušenja.
Odmah po završetku krize s COVID-19, vlasnik kaštela dostavio je glavni projekt interventne sanacije kaštela ovom Odjelu, te je projekt potvrđen.
Rekla bih da je podizanje skele rezultat zajedničkog djelovanja Konzervatorskog odjela u Trogiru i Grada Kaštela. Time započinju radovi statičke sanacije i obnove vanjskog plašta, radi otklanjanja opasnosti od rušenja, dok se početak cjelovite obnove interijera očekuje u jesen - detaljno nam je odgovorila pročelnica Kozervatorskog odjela Jasna Popović te nadodala kako se nada da će ovo biti  iznimka od pravila zabrane radova u turističkoj sezoni jer se radi o hitnim radovima koji se ne mogu odgađati zbog opasnosti koju građevina predstavlja za prolaznike.

 

Foto: PGK


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij