hren

HZZ NEĆE ISPLAĆIVATI POTPORU ONIMA KOJI NA PRIVATNIM RAČUNIMA IMAJU OVRHU
Početak srpnja donosi pokretanje novih mjere Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, otključavaju se redovite mjere aktivne politike zapošljavanja, vrijedne 965 milijuna kuna koje su zbog pandemije bile potpuno obustavljene. Omogućuje se uvođenje skraćenog radnog vremena zbog manjeg obima posla, a pokrivat će se do dvije tisuće kuna mjesečno neto po radniku.

Mjeru će koristiti poslodavci s više od 10 zaposlenih, ali samo za radnike koji su kod njega bili prije 31. svibnja, a neće ju moći koristiti oni koji imaju dugove prema radnicima, niti za radnike koji rade na daljinu. Mjera se koristi od 1. lipnja, a uz izuzetak tog mjeseca, a do kraja godine korisnici će se morati redovito javljati na javni poziv HZZ-a, prenosi Poslovni dnevnik.

Ključni kriterij za dobivanje potpore bit će očekivani pad od 10 posto mjesečnog fonda radnih sati svih radnika prijavljenih na puno radno vrijeme. Trebat će dokazati povezanost utjecaja korone na poslovanje i očekivani pad mjesečnog fonda radnih sati, i to ostvarenim padom prometa od najmanje 20 posto u odnosu na isti lanjski mjesec. Potporu će oni koji ju dobiju morati vratiti državi ako se utvrdi da su do 31. prosinca 2021. godine isplatili dobit bilo kojeg poreznog razdoblja, te ako vlastite dionice i udjele dodijele članovima uprava i direktorima ili im isplati bonus i nagrade.

Za poslodavce s manje od 10 zaposlenih predviđena je opcija korištenja mjere za očuvanje radnih mjesta zbog korone 2000 kuna neto. Neće ju moći dobiti iznajmljivači nekretnina, OPG-ovi, ni poduzetnici koji koriste druge mjere HZZ-a, izuzev potpore za samozapošljavanje. Predviđeno je da se mjeru koristi za srpanj, a o eventualnom produljenju odlučivat će se na mjesečnoj razini.

Potpore za samozapošljavanje

S obzirom da su potpore za samozapošljavanje posljednjih godina postale najpopularnija iz cijelog paketa od sedam mjera, prema HZZ-ovom planu predviđeno je za ovu godinu da tu mjeru koristi nešto manje od 5 tisuća osoba. Do sada je ugovor sklopljen sa 710 osoba koje su s burze otišli u vlastiti biznis uz financijsku pomoć države, prenosi Poslovni dnevnik.

Naime, potporu će moći dobiti dvije skupine, prva kojoj je predviđen dosadašnji maksimalan iznos do 100 tisuća kuna ubuduće će moći dobiti oni koji pokrenu posao u djelatnosti rudarstva, prerađivačke industrije, opskrbe vodom i gospodarenjem otpadom, te sanacijom okoliša i građevinarstvom.

Drugoj skupini koja se odluči razvijati u sektoru trgovine, prijevoza, stručnih, znanstvenih i tehničkih djelatnosti, obrazovanja, zdravstvene zaštite, te administrativnih i uslužnih djelatnosti, namijenjen je niži iznos potpore, do 75 tisuća kuna.

Za razliku od dosadašnjih pravila, potporu ubuduće nikako ne mogu dobiti djelatnosti poljoprivrede, trgovine, financijske djelatnosti, poslovanja nekretninama, iznajmljivači, putničke agencije i djelatnosti koje su vezane isključivo uz turističku sezonu, kao niti za pokretanja posla u umjetnosti, zabavi i rekreaciji.

HZZ po novome neće isplaćivati potporu onom korisniku koji ima na privatnim računima ovrhu čiji iznos prelazi 20 posto tražene potpore. Mjere koje se odnose na ublažavanje koronakrize, pa tako i nove mjere za skraćeno radno vrijeme i za očuvanje radnih mjesta kod mikropoduzetnika, osiguravaju se, pak, iz sredstava EU.


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij