hren

USKORO ODLUKA PREMA KOJOJ GRAĐANI IZ BIH VIŠE NE MORAJU U SAMOIZOLACIJU
Na današnjoj tiskovnoj konferenciji nacionalnog Stožera rečeno je kako u protekla 24 sata Hrvatska bilježi 52 nova slučaja zaraze koronavirusom, broj trenutno aktivnih slučajeva je kod 515 osoba. Među njima je 75 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga dva pacijenta na respiratoru, jedan u Splitu i jedan u Zagrebu.

U samoizolaciji je trenutno 4.510 osoba, izvijestio je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak na današnjoj tiskovnoj konferenciji Stožera civilne zaštite. Capak je progovorio i o žarištima u Đakovu, odnosno Zagrebu, ustvrdivši da su oba žarišta, kao i svi slučajevi iz drugih županija, epidemiološki obrađeni i pod kontrolom.

- Imali smo nekoliko dobrih tjedana, a onda smo s importiranim slučajevima i zbog nepridržavanja mjera došli do većeg broja slučaja. Onda je došlo Đakovo, također je sve počelo s importiranim slučajevima. Mi smo sad u fazi kad smo počeli popuštati aktivnosti, gospodarstvo i u turizam. Najbitnije je brzo reagirati na sve. Donositi odluke na brzinu, brzo otkriti sve slučajeve i uloviti kontakte. Dok to radimo dobro, mislim da nije potrebno ništa mijenjati - rekao je Capak.

Prema riječima epidemiloginje Alemke Markotić u Klinici za infentivne bolesti doktor Fran Mihaljević s današnjim danom do 12 sati 30 osoba je hospitaliziranio s COVIDOM 19, od toga jedan osoba je danas stavljena na respirator.

- Radi se o 83 godine staroj osobi sa komorbiditetima koja je za sada stabilno. I ostali bolesnici su stabilno, jedan koji je iz žarišta Sveti Ivan već nekoliko dana je negdje srednje teška do teža klinička slika, ostali su blaži klinički oblici do srednje teški, za sada su svi praktično stabilni i jedna osoba je otpuštena u zadnja 24 sata - kazala je Markotić.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović pojasnio je odluku koja će uskoro biti donesena, a prema kojoj građani koji uđu u Hrvatsku iz BiH više ne moraju u samoizolaciju.

 - Usuglašavanje o granicama je u tijeku. Mi smo u funkciji predsjedatelja vodili te pregovore u ime Vijeća EU, još uvijek ta procedura traje, trebala je biti gotova do 12 sati, bit će uskoro. Mi smo donijeli svoju odluku, vezana je za privremenu zabranu preko graničnih prijelaza. Izmijenjena je na način da se ne odnosi na države EU, države Schengena i pridružene države i državljane trećih zemalja koje su osobe s dugotrajnim boravištem – kazao je Božinović.

Izuzeci se odnose na državljane trećih zemalja, na zdravstvene djelatnike, stručnjake za skrb o starijima, prekogranične radnike, diplomate, policijske službenike, putnike u tranzitu, osobe koje putuju zbog turističkih razloga, osobe koje putuju zbog školovanja ili drugih neodgodivih razloga. Ove osobe koje nemaju riješen dugotrajni boravak u EU mogu provjeriti prije ulaska ispunjavaju li uvjete. Ako ispunjavaju uvjete mogu se najaviti preko aplikacije Enter Croatia, pojasnio je Božinović.


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij