hren

PROCESIJOM, BLAGOSLOVOM BRODICA I MISNIM SLAVLJEM OBILJEŽEN I DAN ŽUPE
Još jednu lijepu i toplu ljetnu večer Kaštel Novi je bio centar tradicije gdje se mogli opustiti uz dalmatinsku pismu zahvaljujući klapi Neverin i to na Danima tradicije pod nazivom Nostalgija. Kao i uz štandove Eko-etno sajma koji se organizirao u sklopu te manifestacije koja se održavala na rivi uz kulu Ćipiko. Obilježen je i dan Župe svetog Petra te je nakon misnog slavlja održana procesija kopnom i morem.

- Presretne smo jer možemo sada zajedno zapjevati i pjevati ispred publike jer od trećeg mjeseca nismo nastupale. Danas je na repertoaru većinom autentična dalmatinska pisma tradicijska, ubacili smo nešto i obrada popularnih pjesama. Nadam se da će posjetiteljima biti zanimljiv repertoar. Inače nam je ovo ljeti svakodnevnica, ali sada nakon pauze, srce jače lupa. Mogu reći da je pauza pjevanja utjecala na sve nas – kazala je Danijela Matulić članica klape Neverin i dodala da im je posebno drago  da osim domaćih ljudi vide i poneke turiste koji su zauzimali rivu čekajući početak koncerta.

Dani tradicije, pod nazivom Nostalgija, već 11 godinu, na neki način neformalno otvaraju Kaštelansko kulturno ljeto. A da je ovu godinu sve drugačije uz mnoge mjere gradskog i nacionalnog Stožera, potvrdila nam je ravnateljica Turističke zajednice Kaštela, Nada Maršić.

- U nekakvim okolnostima tog, takozvanog novog normalnog, gdje smo bili prisiljeni s obzirom na preporuke Stožera o držanju distance te o različitim mjerama prema kojima smo mi svi skupa poprilično nonšalantni, a s obzirom i na novonastalu financijsku situaciju, bili smo prisiljeni na neki novi način napraviti ova tri dana. Štandovi Eko-.etno sajma koji je u sklopu tih dana su na propisanoj udaljenosti i svi su imali propisanu opremu i možemo reći da smo zapravo vrlo ugodno i pozitivno iznenađeni i sa odazivom izlagača i sa odazivom posjetitelja – kazala je Maršić i dodala da turista ima, ali puno manje nego što smo na to navikli, odnosno da ih čak ima i lijepi broj s obzirom na neke druge nama poznatije destinacije.

Na neki način smo mi kao Kaštela u prednosti pred ostalima, ono što nam je uvijek mana, jer su Kaštela duga i široka i nemamo centra, sad je to prednost, zaključila je Maršić.

Obilježen i dan Župe svetoga Petra u Kaštel Novom

A upravo prije večerašnjeg nastupa i Neverinke su u narodnoj nošnji sa tradicionalnim zlatovezom bile dio procesije sa ostalim župljanima koji su slavili dan Župe, blagdan svetoga Petra. Nakon svečane Svete mise u župnoj crkvi krenula je procesija odspomenika gdje se kip svetoga Petra nakon kopna prebacio u brodice kako bi morem otplovili do kule Ćipiko, te je tom prilikom  župnik don Dario Ćorić blagoslovio brodice i brojni okupljeni puk. Nakon vjerske svečanosti, pridružio se završnoj večeri Nostalgije.

- Svatko od nas na svoj način je jedan govor i svaka naša prisutnost, kako na Svetoj misi, kako na procesiji morem i ovdje večeras kao i ova dva prethodna dana koji su nekako u sklopu proslave svetoga Petra organizirani od strane TZ Kaštela, Kaštelanskog kulturnog ljeta, kaštelanskoga Šušura i grada Kaštela. Ovom prilikom im zahvaljujem i drago mi je da smo ipak kroz ovo vrijeme osjećajući da je opet donekle prisutna korona, mi oni koji mislimo pozitivno i želimo da nam bude dobro i pozitivno. Žao nam je da ove godine nemamo na našem trgu, brcu onaj susret i druženje jer korona čini svoje, pa smo odlučili ove godine da to bude ovdje – kazao je župnik don Darijo Ćorić i zaželio svima ugodnu i lijepu večer.

- Na dan Župe svetog Petra bilo je lijepo vidjeti ljude u procesiji, a ono što je posebice bilo lijepo je to da je po prvi puta ovdje u Kaštelima održan blagoslov brodica, tako da je kip svetog Petra prenošen jednim dijelom morem. Bile su tu i naše drage gospođe i gospoda iz KUD-ova koji su došli u narodnim nošnjama kako bi uveličali svečanost – kazala je na završnoj večeri Nostalgije, organizatorica manifestacije Željka Perdić.

 

Foto: Ivana Topić (PGK)


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij