hren

POKRETANJE TURISTIČKIH AMBULANTI SE NASTAVLJA, NO NIZ JE POTEŠKOĆA
Turistička zajednica Kaštela uputila je obavijest privatnim iznajmljivačima na području grada Kaštela popis ambulanti obiteljske medicine i pedijatrija koje imaju obvezu pružiti zdravstvenu zaštitu turistima prilikom boravka u njihovim objektima. Ujedno, iz županijskog Doma zdravlja ističu kako se nastavlja pokretanje turističkih ambulanti.

- Prema trenutno važećim pravilnicima o pružanju zdravstvene zaštite domaćim i stranim osiguranicima, svi doktori u mreži javne zdravstvene službe u ugovornom odnosu sa HZZO-om imaju obavezu pružiti potrebnu zdravstvenu zaštitu turistima, domaćima putem HZZO iskaznice i strancima putem EU kartice – istaknuo je Marko Rađa, ravnatelj Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije.

Naime, kako bi turisti i njihovi domaćini znali kojem najbližem doktoru se mogu obratiti u slučaju zdravstvene potrebe turista, Dom zdravlja je napravio popis istih u Splitsko-dalmatinskoj županiji.
Na području Kaštela je 21 ambulanta opće, odnosno obiteljske medicine, od toga pet u Kaštel Sućurcu, dvije u Kaštel Gomilici, po jedna u Kaštel Lukšiću, Kaštel Novome, Prgometu, Primorskom Docu te devet u Kaštel Starom. Što se tiče zdravstvene zaštite predškolske djece u Kaštelima su dostupne četiri pedijatrije i to po jedna u Kaštel Sućurcu i Kaštel Gomilici i dvije u Kaštel Starom.

Što se tiče turističkih ambulanti koje su trebale biti organizirane, kako smo već pisali, županijski Dom zdravlja sumnja u njihovo pokretanje. One bi za sada trebale biti u Splitu i Makarskoj, ali je veliki problem manjak kadra kao i činjenica da se usluge ambulante plaćaju isključivo gotovinom te nisu pokrivene nikakvim zdravstvenim osiguranjem.

- Pokretanje turističkih ambulanti se nastavlja od strane Doma zdravlja i Županije, međutim kako sam više puta upozoravao, veliki problem je nedostatak kadra, doktora i medicinskih sestara, a i u varijanti ako bude zainteresiranih za rad u turističkoj ambulanti, za sve usluge koje se u njoj pružaju je potrebno direktno plaćanje od strane pacijenta, odnosno turista. U turističkoj ambulanti ne vrijedi niti jedno zdravstveno osiguranje, niti domaće HZZO, niti strano - napomenuo je Rađa.

Popis ambulanti opće, odnosno obiteljske medicine u Splitsko-dalmatinskoj županiji pogledajte OVDJE.

Popis ambulanti za predškolsku djecu u Splitsko-dalmatinskoj županiji pogledajte OVDJE.


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij