hren
 

Iako im je koronavirus donekle pomrsio planove, i ove godine su na obronke Kozjaka stigli renomirani hrvatski umjetnici

Iako je zbog pandemije bilo upitno njeno održavanje, na Kozjaku je u petak otvorena tradicionalna likovna kolonija koja se već 13. godinu zaredom održava u organizaciji Hrvatskog planinarskog društva Kozjak i pod pokroviteljstvom Grada Kaštela.

– Ove godine smo tu u nešto manjem broju. U planu je bilo da nam dođu tri renomirana slikara iz Bosne i Hercegovine, poznata diljem Europe, ali nažalost morali smo otkazati njihov dolazak zbog koronavirusa. Svaku godinu profiliramo umjetnike i idemo prema afirmaciji kolonije. Ovu godinu smo trebali biti međunarodni, no korona nas je malo zeznula, nadam se da će se to ostvariti dogodine – kaže akademska slikarica i pjesnikinja, predsjednica splitske Umjetničke likovno-književne unije Vlaho Bukovac Jagoda Kecman.

Radi se punom parom

Uz već udomaćene slikare s našeg područja, na Kozjak su stigli i umjetnici iz Zagreba te nekoliko kipara koji rade u drvu i metalu. Nisu gubili vrijeme – svaki kutak Doma i okoline prekrili su zaštitnim papirima, bojama, kistovima i slikarskim platnima. I ove godine motivi njihovih radova su kaštelanske vedute, građevine, crkvice, kapelice i drugi motivi tipični za Kaštela.

Umjetnici će u kozjačkoj idili provesti tri dana tijekom kojih im je osiguran smještaj, hrana te prostor za stvaranje, a da imaju sve što im treba brinu domar PD Putalj Vlado Popović i njegova supruga Minka.

– Vlado i Minka se uvijek dobro brinu o nama, tu nam je prekrasno, a hrana je bogovska. Svi su oduševljeni jer uvijek misle kad idu u planinarski dom da je to neka drvena kućica u šumi. Naši zagrebački kolege su oduševljeni pogledom, ali i kako je sve čisto i uredno – kaže Jagoda.

Upitali smo je je li koronavirus utjecao na inspiraciju i ukupnu atmosferu.

– Mislite jesmo li ‘potonuli’? Sve vam je to u glavi. Kad čovjek posloži kockice sve je to vrlo jednostavno. A ako si nezadovoljan u svojoj kući, onda ne možeš biti zadovoljan ni vanka, sve dolazi iznutra – iz glave i iz doma – zaključuje.

Splitski akademski slikar Duško Aničić slaže se s njom. On je, kaže, dite Mosora i dok mu je omiljenog brda i mora, nema straha.

– Ne plašim se korone, plašim se sužanjstva u koje su nas doveli. Dok je meni Mosora, mora, kamena i šparoga, briga me za sve to – kaže.

 

Ipak valja naglasiti, iako neki možda ne strahuju od korone, na PD Kozjak su poduzete sve mjere u cilju suzbijanja koronavirusa o čemu se brinu organizatori i domaćini Vlado i Minka.

Humanitarni karakter

Po završetku kolonije umjetnici će svoje radove ustupiti HPD-u Kozjak, a što će dalje biti s njima objasnio nam je predsjednik Društva Ivica Perković.

– Čast nam je da se ova tradicija nastavlja i u ovom, za sve nas, teškom razdoblju. Zahvalni smo Gradu Kaštela što je prepoznao potrebu za ovakvim sadržajem i što nas podupire već 13 godina. Moram se zahvaliti i našem domaćinu Vladi, koji svake godine umjetnike srdačno ugosti i dobro se brine o njima.

Nakon što likovna kolonija završi, HPD Kozjak će organizirati izložbu za sve građane Kaštela, a zatim ih poklanjamo u humanitarne svrhe. Prošle godine su radovi umjetnika prodani na humanitarnoj dražbi Centra “Mir”, a sredstva će biti iskorištena za obnovu kuhinje u njihovom centru u Rudinama – objašnjava Ivica.

 

Izvor: Dalmacijadanas.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij