hren
 

MASLINA U SRCU I NA STOLU
Više stotina maslinara, uljara te proizvođača hrane i predmeta od maslina i maslinovog drveta, ove se godine okupilo u Zadru, na 22. Noćnjaku, međunarodnoj manifestaciji maslinara i uljara u organizaciji Zadružnog saveza Dalmacije, a među njima našao se manji dio kaštelanskih maslinara, uljara i proizvođača, koji su i ove godine polučili dobar rezultat.

Kaštelanski maslinari i uljari ogledali su se u kategoriji otvorenih ulja i to u konkurenciji višesortnog,  maslinovog ulja.
Tako je ulju zadruge OŠ Ostrog pripala zlatna medalja za kvalitetu, a zlatnu medalju dobio je i Vedran Rodin.
Srebrne medalje za kvalitetu ulja pripale su Mihovilu Biočiću, Zračnoj luci, Milivoju Bratinčeviću, braniteljskoj zadruzi Lintar i DVD-u Mladost.
OPG Ivanke Šitin sudjelovao je u natjecanju s uljem sorte leccino te im je pripala brončana medalja.

U kategoriji prehrambenih proizvoda od maslina i maslinovog ulja Riba Dražin – Pepefish, dobili su zlatnu diplomu za svoju mariniranu ušatu u maslinovom ulju,  a diploma jednakog sjaja stigla je i društvu Bijaći za čaj od lista masline.
Nikola Bekavac u Kaštela se s Noćnjaka vratio s dvije zlatne diplome i to kao autor jedrenjaka za obrt Maslina i škoj te autor sata – suvenira za društvo Bijaći.

Inače, Noćnjak se zbog epidemije ove godine održao s nekoliko mjeseci zakašnjenja i u posebnim uvjetima, no to nije sprječilo maslinare, uljare i proizvođače da budu njegov dio pa su na ocjenjivanje primljena 423 uzorka maslinovih ulja.
Među pakovinama priznanje za najbolje višesortno ekstra djevičansko maslinovo ulje otišlo je u Sloveniju,  Izoku i Mojci Trošt, priznanje za najbolji ekološki proizvod ekstra djevičansko ekološko maslinovo ulje sorte rosulja pripalo je Ursariji iz Vrsara, a priznanje za najbolji hrvatski otočni proizvod, ekstra djevičansko ekološko maslinovo ulje levantinke, dobio je  OPG Čurin Eva Marija, iz Gdinja na Hvaru.
Šampion za kvalitetu otvorenog ekstra djevičanskog maslinovog ulja, sorte oblica na ovogodišnjem 22. Noćnjaku  je Josip Kovačić iz Omiša. Priznanje za najbolje srednje intenzivno ekstra djevičansko maslinovo ulje sljubljenih sorti osvojio je Davor Bogdanović iz Seoca. Priznanje za najbolje intenzivno ekstra djevičansko maslinovo ulje sljubljenih sorti osvojio je Kalavojna iz Marčana, a priznanje za najbolje blago ekstra djevičansko maslinovo ulje sorte toscanina dobila je Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu.
Najbolji proizvod od maslinovog drveta je stolna lampa autora Sanjina Gabrića iz Raba, najbolji prehrambeni proizvod s maslinovim uljem je Tartufin – kravlji sir s crnim tartufom iz sirane Kolan na Pagu, a najboljim kozmetičkim proizvodom od maslina proglašema je je Tunny Sunny, Pinka prirodne kozmetike Darije Gospodnetić iz Postira.

 

Foto: Agroklub i privatna arhiva


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij