hren
 

Ljetna događanja u Kaštelima započinju ovog vikenda, a i u drugim gradovima Hrvatske za ovaj vikend pripremaju se različita kulturna, sportska i društvena događanja, u skladu s vremenskim prilikama i datumom. Zbog velikog broja najavljenih događanja i  sve većeg broja novzaraženih koronavirusom, u Ravnateljstvu Civilne zaštite ovih su dana ažurirali mjere, odluke i preporuke koje su na snazi, a odnose se na organizatore i posjetitelje različitih događanja.

Tako se u preporukama za održavanje profesionalnih umjetničkih izvedbi, kulturnih programa i manifestacija navodi obveza postavljanja vidljivih obavijesti o obvezi distanciranja i provedbe higijenskih mjera te obveza postavljanja sredstava za dezinfekciju ruku i dovoljnih količina dezinficijensa.

Preporučena fizička udaljenost u prostorima je  1,5 metar, a razmak od 2 metra preporučuje se između izvođača pjevačkih dionica te glazbenika s puhačkim instrumentima. Preporučuje se razmak od 4 metra između publike i izvođača na sceni.

Preporuke i dalje donose svakodnevno mjerenje temperature izvođača i osoblja, a preporučeno je da to urade i posjetitelji prije izlaska iz kuće na neko događanje. Naravno, temperatura ne bi smjela biti viša od 37,2 stupnja.

Preporučuje se, ako postoji mogućnost, organizacija umjetničkih izvedbi, kulturnih programa i sličnih manifestacija na otvorenom, ako je to moguće, s unaprijed određenim i označenim mjestima za posjetitelje.

Prema još uvijek važećoj odluci s kraja svibnja, dozvoljeni broj posjetitelja u zatvorenom prostoru je 300, a na otvorenom može biti 500 0soba. Radi se o maksimalnim brojkama, a najveći broj posjetitelja koji mogu istovremeno boraviti u zatvorenim i na otvorenim prostorima, uz poštovanje preporučenog fizičkog razmaka od 1,5 metra, organizator će odrediti sukladno veličini prostora i vrsti događaja.

U svemu ovome nužna je i dodatna higijena i dezinfekcija prostora, a preporuka je da prilikom interakcije s posjetiteljima osoblje koristi zaštitnu masku koja prekriva nos i usta. Treba im stalno biti na raspolaganju dezinfekcijsko sredstvo kojim će redovito dezinficirati ruke.

Među preporukama su i one koje se odnose na određenu kulturu ponašanja, poput kašljanja i kihanja, pri čemu se  usta i nos prekrivaju  laktom ili papirnatom maramicom koju poslije treba odbaciti u koš za otpad s poklopcem te treba dezinficirati ruke. Pri kašljanju i kihanju treba okrenuti lice od drugih osoba.

Iako nisu obavezne na društvenim događanjima i manifestacijama, maske za lice su uvijek požejne jer njihovim korištenjem značajno se smanjuje mogućnost zaraze.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij