hren
 

TURISTI SE TREBAJU JAVITI U NAJBLIŽU AMBULANTU, PREMA UPUTI VLASNIKA SMJEŠTAJA
Sredinom lipnja, HZJZ izdao je preporuku kod pojave bolesti u gosta u turističkom smještajnom objektu u vrijeme pandemije koronavirusa te su istaknuti nužni preduvjeti u kojima stoji da je potrebno organizirati turističke ordinacije, odnosno ordinacija koje će biti nadležne za pojedine smještajne objekte. Što se tiče turističkih ordinacija u Splitsko-dalmatinskoj županiji za sada se planiraju organizirati u Splitu i Makarskoj, a prema riječima ravnatelja županijskog Doma zdravlja Marka Rađe i to je upitno iz više razloga.

- U postupku je dobivanje suglasnosti za zapošljavanje dva doktora i dvije medicinske sestre i to za jedan tim u Splitu i jedan tim u Makarskoj za početak. Nakon toga ide raspisivanje natječaja, hoće li biti zainteresiranih, sumnjam, u Splitu možda i bude, a u Makarskoj sigurno neće biti. Sa iznalaženjem prostora nije problem, ali medicinskih sestara nema nigdje. Medicinskih sestara danas nema za osigurati zamjene, a ne još dodatno za pokrenuti turističku ordinaciju – kazao je ravnatelja županijskog Doma zdravlja Marko Rađa.

Kako je kazao Rađa, jedan problem je hoće li se itko od medicinskih sestara javiti na natječaj, a drugi još veći, kako je kazao, je što turističke ambulante funkcioniraju kao privatne ambulante koje primaju samo gotovinu.

- Puno veći problem je to što turistička ambulanta radi samo za gotovinu, čak ni bankovne kartice ne prolaze jer nemamo POS uređaj i u turističkim ordinacijama ne vrijedi nikakvo zdravstveno osiguranje niti ikakva europska zdravstvena kartica. I lako kad je riječ o jednom pregledu, a šta ako pacijent treba uputnicu koja je ponovno privatna, pa će platiti laboratorij, pa će platiti recept, pa će potom platiti lijek u ljekarnoj, znači sve je čisto privatno – pojasnio je Rađa i dodao da ukoliko se netko od turista razboli tijekom boravka u smještajnom objektu treba se javiti najbližoj ambulanti.

Ukoliko razviju određene simptome, turisti se trebaju javiti u najbližu ambulantu

- Turiste treba uputiti da se jave u bilo koju ambulantu. Na području grada Kaštela u obiteljskoj medicini takvih je 16 ambulanti, četiri pedijatrije i dvije ginekološke ambulante te 10 do 12 dentala. Znači svaka ta ambulanta koja ima ugovor sa HZZO-om, bila ona unutar Doma zdravlja ili privatna koncesionarska ima obavezu primiti bilo kojeg turista – kazao je Rađa i ispričao kako je prije šest, sedam godina Dom zdravlja pokrenuo turističku ambulantu na Braču te da je, kako je kazao, neslavno završilo.

Turističke ambulante koje bi se trebale organizirati u gradovima bi bile isključivo za turiste koji se tijekom boravka u našoj zemlji razbole, bez obzira o kojem oboljenju je riječ, što uključuje i oboljenje od COVID-a 19. Hoće li u dogledno vrijeme jedna takva biti organizirana i u Kaštelima, teško je vjerovati, no grad Kaštela spreman je sudjelovati u financiranju jedne takve ordinacije.

- Ta ambulanta će biti organizirana isključivo od strane Doma zdravlja, ukoliko od Grada bude zatraženo dodatno financiranje za turističku ambulantu, mi smo spremni na to, ali još nismo dobili nikakvu pisanu uputu – kazala je načelnica kaštelanskog Stožera Civilne zaštite Jadranka Matok Bosančić i napomenula ukoliko ostane da se u okviru primarne ambulante obiteljske medicine trebaju javiti turisti koji se razbole tijekom boravka u smještaju, vlasnik apartmana ili smještaja odgovoran je da tog turista uputi liječniku obiteljske medicine na tom području. 


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij