hren
 

EPIDEMIOLOŠKA MJERA
Prvom sekundom ovog četvrtka na snagu je stupila dopuna Odluke o načinu organizacije javnog prijevoza za vrijeme epidemije, kojoj je najvažnija stavka obveza nošenja zaštitnih maski u sredstvima javnog prijevoza, kako vozača i ostalih zaposlenika, tako i putnika.

Iako se ta odluka već nekoliko dana ranije najavljivala, dio korisnika javnog prijevoza dočekala je nespremne te je tijekom četvrtka bilo i neugodnih situacija pa tako i na linijama koje pokriva splitski prijevoznik Promet.  Naime, prema Odluci vozači nisu smjeli dopustiti ulaz u vozilo putniku bez medicinske maske ili maske za lice, odnosno vozač nije smio započeti vožnju ukoliko su u vozilu osobe bez maski.
Tako se tijekom dana događalo da su se vozači bili prisiljeni raspravljati s putnicima, čekati da onaj tko je ušao bez maske izađe i slično pa su drugi putnici znali pokazivati nervozu pri čekanju na rješavanje situacija, a pojedine vožnje u konačnici nisu tekle prema voznom redu.

Zato je iz prijevozničkih tvrtki još jednom naglašeno da svi korisnici javnog prijevoza obavezno moraju imati maske za lice, koje štite njih, ali  prvenstveno druge u njihovoj okolici pa, između ostalog, nošenje zaštitnih ili medicinskih maski predstavlja kulturu ponašanja u ovakvoj epidemiološkoj situaciji.

Važno je naglasiti da se odluka nacionalnog Stožera Civilne zaštite ne odnosi samo na prijevoz autobusima. Zaštitne maske obavezne su i za putovanja vlakom, a putnici koji ih ne koriste bit će isključeni iz javnog prijevoza.
Iz Agencije za obalni linijski pomorski promet naglasili su da takvu obvezu imaju i putnici te posade na brodovima koji plove na linijama u obalnom linijskom pomorskom prometu.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij