hren
 

POSEBNO OZRAČJE U KAŠTEL STAROM
Blagdan Svetog Ivana tradicionalno se slavi u nekoliko kaštelanskih župa, a ove je godine posebno svečano bilo u župi Svetog Ivana Krstitelja u Kaštel Starom, gdje je ujedno obilježena 100. obljetnica rođenja  jednog od najpoznatijih kaštelanskih franjevca i glazbenika fra Ive Perana.

U crkvi Gospe od Ružarija svečanu svetu misu predvodio je splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić, koji je ujedno ovom prilikom  vjernicima više govorio o životu, djelu i smrti fra Ive Perana. Posebno se osvrnuo na Peranov glazbeni opus i rad s mladima te o fra Ivinoj povezanosti upravo sa svetim Ivanom, od dana rođenja, preko imena koje je mladi Srećko Peran izabrao za svoje crkveno ime, do mlade mise koju je služio na blagdan Ivana Glavosijeka.

Kako je ovom prilikom naglašeno, prije devet godina  pokrenut je postupak za Peranovo proglašenje blaženim i svetim, koji se vodi u Nadbiskupijskom ordinarijatu u Splitu pod nadbiskupovim predsjedanjem, a od strane tima teologa i crkvenih povjesničara, dok je vicepostulator  fra Bernardin Škunca.

- Na razini naše Nadbiskupije postupak je započeo,  ta razina je pri završetku i vjerujemo da ćemo uskoro postupak produžiti prema  Rimu, odnosno Kongregaciji kako bi utvrdili postoje li elementi, dokazi i svjedočanstva da je naš don Ivo dostojan oltara. Po nama je dostojan, zbog ljudskog, kršćanskog i evanđeoskog držanja u daleko većoj mjeri nego bi se to nazvalo „normalnim“. Na lik i djelo fra Ive Perana možemo biti svi ponosni, ne samo njegov Kaštel Stari i Kaštela, nego i naša Nadbiskupija, Provincija i čitava Hrvatska – kazao je nadbiskup Barišić.

U župnoj crkvi u Kaštel Starom, ove je večeri nakon mise, u jednom posebnom ozračju, održan i kraći recital fra Ivinih tekstova, a cijela večer nije mogla proći bez glazbe koja je obilježila fra Ivin život. A predivne stihove i glazbu ove su večeri kaštelanskim vjernicima i gostima donijeli članovi Župnog zbora iz Kaštel Starog s voditeljicom Antonijom Teskerom, tenor Špiro Boban i pijanistica Rozarija Samodol.

 

Foto: Jakov Sučić


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij