hren
 

SVE OVISI O EPIDEMIOLOŠKOJ SITUACIJI
S razlogom su posljednja tri mjeseca zabrinuti privatni iznajmljivači i na području Kaštela jer je turizam kao grana gospodarstva najviše pogođena zbog pandemije koronavirusa. Većina iznajmljivača u razvoj turizma uložila je znatna financijska sredstva te ih jedna neuspješna sezona i nedovoljan broj gostiju može dovesti do krpanja kućnog proračuna.

Za ovu turističku sezonu, s obzirom da su propale rezervacije za travanj, svibanj i lipanj, privatni iznajmljivači spas vide u rezervacijama za srpanj, kolovoz i rujan, nadajući se da bi se turistička sezona mogla produžiti na listopad, bez obzira je li riječ o apartmanima ili kućama za odmor. No, sve ovisi o epidemiološkoj situaciji kako kod nas tako i u Europi. Za sada rezervacija ima i to najčešće od inozemnih gostiju iz Njemačke, Slovenije, Austrije i Češke.

- Rezervacije koje sam od prije imala za srpanj i kolovoz, nisu otkazane, osim jedne na samom početku srpnja, ali sam za taj period ponovno dobila rezervaciju. Tako da mogu reći da sam zadovoljna jer sam u početku mislila da turista uopće neće biti. U jednom apartmanu trenutno imam goste iz Njemačke, jedan mladi par, a prije njih sam isto imala dva bračna para s bebom isto iz Njemačke. Puno smo uložili u naša tri apartmana, ali šta možemo, svima je tako – ispričala nam je vlasnica apartmana iz Kaštel Kambelovca, koja je kazala da je u ovom periodu prošle godine imala 70 posto više rezervacija.

Mnogi vlasnici apartmana suočit će se sa svega trećinom rezervacija u odnosu na prošlu godinu za koju većina kaže da je bila odlična.

- Za ovu sezonu imam popunjena samo četiri tjedna i to su nove rezervacije. Prvi gosti za sada stižu 15. srpnja, rezervirali su gosti iz Češke. Nadam se da će sada pomalo rezervacija biti i više i da će nas vrijeme poslužiti tako da ćemo gostiju imati cijelo ljeto, a nadam se i cijeli rujan – kazala je vlasnica apartmana iz Kaštel Lukšića koja je napomenula da je još u ožujku smanjila cijene smještaja i da gostima daje priliku da rezerviraju bez akontacije te da mogu rezervaciju bez naplate otkazati dva tjedna prije dolaska.

Nešto veće opterećenje je na privatnim iznajmljivačima koji imaju kuće za odmor jer su proteklih godina imali popunjenost  u prosjeku od 20 do 32 tjedna, a ovu godinu, ukoliko se ne pogorša epidemiološka slika, popunjenost bi im mogla biti najviše do 70 posto.

Što se tiče rezervacija, kako nam je kazala Ivana G. iz Kaštela koja vodi brojne objekte za iznajmljivanje, rezervacija ima i za sada je popunjenost od 70 do 80 posto. Napomenula je da je cijene smještaja smanjila za 10 do 20 posto. Ujedno je gostima ponudila fleksibilnu opciju otkazivanja, tako da smještaj mogu otkazati 14 dana prije dolaska, no prethodno im ponudi vouchere koje mogu iskoristiti sljedeću godinu. Uz to je istaknula da sve ipak ovisi o epidemiološkoj situaciji i da je bilo vidljivo kako je situacija u Zadru dovela do pojedinih otkazivanja rezervacija.

- Nakon pojave koronavirusa u Zadru kad su to i svjetski mediji objavili, odmah mi je otkazana jedna rezervacija od devet tisuća eura i to je najbolja rezervacija koju je čovik ikad ima. Što se tiče privatnog smještaja imamo dosta upita za rujan za objekte koji se nalaze uz more ili kuće s posebnostima za mjesec, a za ove standardne apartmane znatno manje, gotovo ništa, posebno za apartmane koji su stariji od osam godina – kazao je Ivan S. koji ima agenciju za iznajmljivanje te je napomenuo kako je vidljivo da ima dosta laste minute rezervacija, odnosno rezervacija danas za sutra.

Možemo reći da rezervacija za privatni smještaj ima, ali da je dolazak gostiju upitan i o ovisit će isključivo o epidemiološkoj situaciji, kako kod nas tako i u Europi.

Dodajmo, kako Hrvatska i dalje ima jednu od najboljih epidemioloških situacija u Europskoj uniji te je i dalje percipirana kao najsigurnija zemlja za ljetovanje na Mediteranu. Broj stranih gostiju raste svakog tjedna, a Hrvatska je potvrdila status jedne od najpoželjnijih turističkih destinacija ovog ljeta. Od početka lipnja Hrvatsku je posjetilo više od 532 tisuće turista koji su ostvarili preko 2,6 milijuna noćenja, a najviše inozemnih gostiju je iz Njemačke, Slovenije, Austrije i Češke, poručili su u srijedu iz Hrvatske udruge turizma.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij