hren
 

OBILJEŽAVANJE DANA ANTIFAŠISTIČKE BORBE
Članovi Udruge antifašista Kaštela  s prijateljima i suradnicima,  u povodu Dana antifašističke borbe, položili su cvijeće i upalili svijeće pred  spomenicima i spomen pločama poginulim u Drugom  svjetskom ratu u svim kaštelanskim mjestima.

Kaštelanski antifašisti vijence su također položili i pred spomenikom prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu  u Kaštel Lukšiću kao i na spomen obilježju poginulim braniteljima u Memorijalnom parku na Malačkoj.
Polaganju vijenaca i paljenju svijeća u Kaštel Sućurcu su im se pridružili i predstavnici Grada Kaštela, predvođeni dogradonačelnicom Jadrankom Matok Bosančić, a svima se obratio jedan od živućih antifašističkih boraca iz Kaštela Ilija Sokol.

- Sastali smo se ovdje kako bi obilježili i proslavili Dan antifašističke borbe, kada su hrvatski antifašisti krenuli u borbu protiv talijanskog fašizma, njemačkog nacizma i njihovih istomišljenika. Krenuli su u tu borbu kako bi mi danas živjeli svoj na svome, govorili materinskim jezikom i zvali se hrvatskim imenima. Mnogi su dali svoje živote u temelje današnje nam Republike Hrvatske, međunarodno priznate na temeljima antifašizma. Iako ima onih koji drugačije govore, činjenice su činjenice. Ruše i brišu obilježja iz antifašističke borbe, omalovažavaju je i proglašavaju štetnom za hrvatski narod.
Danas s poštovanjem položimo cvijeće i upalimo svijeće za poginule antifašističke borce, koji su oslobodili zemlju od okupatora i za poginule hrvatske branitelje, koji su zemlju obranili od agresora. Slava im – kazao je ovom prilikom Sokol, počasni predsjednik Udruge antifašista Kaštela.

Polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća kaštelanski antifašisti tako su odali počast svim  borcima u NOB-u, koji su dali žrtvu u borbi protiv nacizma i fašizma, posebno onima koji su u borbu  krenuli iz svojih domova u Kaštelima.

Danas poslijepodne  članovi Udruge antifašista Kaštela sudjelovat će  i na antifašističkom mimohodu u Splitu te programu obilježavanja Dana antifašističke borbe,  kojeg organiziraju županijske antifašističke udruge.
Sve započinje okupljanjem u 17.30 sati  ispred HNK u Splitu, gdje će u 19 sati kratki koncert održati orkestar HRM-a. Nakon toga, u 19.30 sati okupljeni će, uz pratnju orkestra HRM-a, u antifašističkom mimohodu otići do splitske rive, gdje je u 20 sati na pozornici nastup Glazbe Split te koncert Corso Adriatico, na kojem sudjeluju tenor Stefan Kokoškov, mezzosopranistica Bjanka Ivas, Zoran Velić za klavirom, Danira Ipavac na harmonici te Mirella Meić.

 

Foto: I. Topić. L. Ištuk, ABA i PGK


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij