hren

Jučer tijekom popodnevnih sati, nezapamćeno nevrijeme u obliku tuče pogodilo je područje srednje Dalmacije, izrazito grada  Kaštela. Uništene su povrtlarske kulture, trajni nasadi, a poglavito velike štete bilježimo na vinogradima i maslinicima.

- Poljoprivrednici su čim su to vremenski uvjeti omogućili, poduzeli mjere sukladno usmenim i pismenim  preporukama stručnjaka, jer je vrlo važno brzo intervenirati.

Sve oštećene kulture, pa i manje nasade povrća na okućnicama, uputno je tretirati aminokiselinskim pripravcima i botriticidima (sredstvima protiv truleži registriranim na povrću), a jako oštećene plodove potrebno je ukloniti.

Vinograde je preporučeno zaštititi pripravcima na osnovi folpeta ili registriranim botriticidima, kao i pripravcima na osnovi bakra koji mogu sanirati manje rane na bobicama ali i spriječiti infekcije putem otvorenih rana na rozgvi.

U maslinicima je također preporučena uporaba bakra, jer mehanička oštećenja omogućavaju ulaz bakterije Pseudomonas, uzročnika  bakterijskog raka.

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača. Podaci o SZB registriranim u RH  vode se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu dostupnom na web adresi http//fis.mps.hr/tražilicaszb - preporuka je koju je uputila mr.sc. Ivana Župić iz Ministarstva poljoprivrede.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij