hren
 

NAJVIŠE NASTRADALI VINOGRADI I MASLINICI, A „KRUPU“ S PROMETNICA UKLANJALI I BAGERI
Tek se zbrajaju štete snažnog grmljavinskog nevremena, koje je praćeno kišom i tučom, danas iza 13 sati protutnjalo kroz Kaštela, gotovo u potpunosti paralizirajući promet u Donjim Kaštelima ali i u svega petnaestak minuta uništivši u potpunosti ovogodišnju ljetinu te spustivši temperaturu zraka za čak 12  stupnjeva.

Jaku kišu i snažni vjetar, koji su se sručili na zapadni dio grada gotovo iz vedra neba, ubrzo je zamijenila tuča koja je na mjestima stvorila nanose leda i do pola metra. Tako je, primjerice, autobusna stanica u Kaštel Starome bila u potpunosti „zatrpana“ tučom, pa su vlasnici obližnjih poslovnih prostora bili prisiljeni uzeti lopate u ruke kako bi očistili nanose leda pred vratima.

U pomoć su im priskočili i djelatnici Vlastitog pogona, koji su ovog poslijepodneva imali pune ruke posla, jer su i dijelovi magistrale i Ceste dr. Franje Tuđmana u kratkom vremenu dobili bijeli pokrivač, pa su za uklanjanje „krupe“ na pojedinim lokacijama angažirani čak i bageri.

Kako doznajemo od  Mate Gotovca, najveći nanosi tuče stvorili su se upravo na autobusnoj stanici u Starom i u Ulici bana Jelačića, na prilazu od Raduna preko nadvožnjaka, gdje su  morali angažirati i bager kako bi led uklonili s prometnice, a dosta intervencija imali su i na području Lukšića i Novog. Do pisanja ovog teksta glavninu posla na čišćenju odvoda i bujica već su uspjeli sanirati, dok će tijekom večeri on biti završen do kraja, kaže Gotovac.

Snažna kiša i tuča na ulicama su u kratkom vremenu stvorile bujice koje su se slijevale sve do mora, jer zbog nanosa lišća koje je nevrijeme nanijelo, šahte nisu mogle primiti tolike količine vode, ali i u podrume, pa su morali intervenirati i vatrogasci.

Prema riječima dispečera DVD-a Kaštela, tijekom poslijepodneva imali su šest intervencija ispumpavanja vode iz objekata i odčepljivanja šahti na području od Lukšića do Novog, u kojima je sudjelovalo ukupno 15 vatrogasaca sa sedam vozila.

Sunčano popodne tako se u trenu pretvorilo u gotovo pa zimski dan, a Donjokaštelanima nije preostalo ništa drugo nego li promatrati uništene vrtove, u kojima je krupa do temelja „samljela“ verduru, a bolje nisu prošli ni ostali nasadi . Kako doznajemo od upravitelja Vlastitog pogona Ivana Čaglja, upravo  stabala maslina i vinove loze u Donjokaštelanskom polju najviše su nastradali, a pravi razmjeri štete tek će se utvrditi.

Pogledajte fotografije nastale kod kaštela Vitturi, dvorane u Kaštel Starom i na autobusnoj stanici, također u Starom…

 


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij