hren
 

Jučer je u dvorani Ambasador restorana Gastro Globus na Zagrebačkom velesajmu gradonačelnik Grada Zagreba, Milan Bandić, uručio prve potvrde o dodjeli oznake „Plavi ceker“, među kojima se nalazi i Živko Dražin iz tvrtke Riba Dražin d.o.o. sa sjedištem u Kaštel Kambelovcu za proizvode marinirani inćuni i slani marinirani inćuni.

Oznake su dobili dvadeset i troje poljoprivrednih proizvođača koji dolaze iz 9 županija (Bjelovarsko-bilogorska, Istarska, Vukovarsko-srijemska, Koprivničko-križevačka,Krapinsko-zagorska, Međimurska, Varaždinska, Splitsko-dalmatinska, Zagrebačka te Grad Zagreb).

„Plavi ceker“ je oznaka koja se dodjeljuje visokokvalitetnim prehrambenim proizvodima obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava čija je kvaliteta više razine od zakonski propisane te uobičajeno zahtijevane i očekivane od strane potrošača, a namijenjena je označavanju, isticanju i promociji poljoprivrednih prehrambenih proizvoda.
Tom prilikom gradonačelnik Bandić je istaknuo: „Kroz ovaj projekt želio sam da okupimo mala i srednja poljoprivredna gospodarstva, prvenstveno proizvođače visokokvalitetnih proizvoda iz cijele Hrvatske koji su spremni u skladu s našim pravilnikom dati na provjeru svoje proizvode i potvrditi kvalitetu. Također želimo da naši sugrađani budu sigurni u kvalitetu i podrijetlo proizvoda. Grad Zagreb ovo svečanom dodjelom dodatno želi motivirati sve one koji proizvode visokokvalitetne prehrambene proizvode da se putem Javnog poziva prijave i postanu nositelji oznake „Plavi ceker“. Na ovaj način mali proizvođači postaju konkurentni i prepoznatljivi a potrošači dobivaju kvalitetu u koju mogu biti sigurni, a moto Plavog cekera je vrlo jasan 'od hrvatskog polja do zagrebačkog stola – jamči Zagreb'“.
Gradonačelnik je dodao da se očekuje i otvaranje dućana Plavi ceker na Dolcu. Istaknuo je kako cijeni rad i trud svih proizvođača te da je svjestan koliko je truda i rada potrebno.

Oznaka se dodjeljuje na temelju javnog poziva koji objavljuje Grad Zagreb. U suradnji sa Nastavnim zavodom za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ i Prehrambeno-biotehnološkim fakultetom vrši se senzorska i fizikalno-kemijska analiza proizvoda, a troškove podmiruje Grad Zagreb.  Uvjeti dodjele oznake: da su proizvedeni na području Republike Hrvatske, da su proizvedeni od sirovina koje su podrijetlom iz Republike Hrvatske, da udovoljavaju važećim propisima iz  područja hrane, a odnose se na sve faze proizvodnje, prerade i distribucije hrane, da udovoljavaju parametrima kvalitete iz pravilnika.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij