hren
 

PREDSTAVLJANJE I POČETAK RADA  OPERATIVNOG VATROGASNOG ZAPOVJEDNIŠTVA RH
Operativno vatrogasno zapovjedništvo Republike Hrvatske, smješteno na Divuljama u prostorijama Državne vatrogasne intervencijske postrojbe Split, ove je srijede i službeno započelo sa svojim radom za nadolazeću sezonu. Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković nazočne je upoznao sa zadaćama i sastavnicama Operativnog zapovjedništva te predstavio program provedbi posebnih mjera zaštite od požara.

Postrojeni vatrogasci VZŠ Splitsko-dalmatinske i DVIP Split dočekali su potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, kojemu je prijavak podnio glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

Tucaković je u svojoj prezentaciji predstavio aktivnosti koje su provedene u pripremi sezone, kao i aktivnosti koje su imali do sada. U svom govoru je istaknuo podatak iz rezultata analize prošlogodišnje požarne sezone, iz kojeg je vidljivo kako je prosječno trajanje intervencije značajno smanjeno. U 2019. godini i iznosilo je 1 sat i 51 minutu, u  odnosu na 2017. godinu, kada je iznosilo 3 sata i 51 minutu. Ukazao je i na modernizaciju u vidu korištenja dronova i ostale tehnike, kao i na povećanje sredstava vatrogasnim djelatnicima.

Zapovjednik vojnih snaga OVZ-a u Divuljama brigadir Robert Suntešić kazao je kako zračne snage na raspolaganju imaju  12 protupožarnih aviona od toga šest Canadaira CL-415 i šest Airtractora AT-802, te s još dva helikoptera Mi-8 MTV za gašenje požara i prijevoz vatrogasaca i opreme do požarišta.

Ante Sanader, u svojstvu predsjednika Nacionalnog odbora za preventivnu zaštitu i gašenje požara, u svom se obraćanju osvrnuo na novi zakon o vatrogastvu donesen u siječnju ove godine.

– Prvi put nakon 100 godina, još od carske Austrije, Hrvatska vatrogasna zajednica postala je nadležnim državnim tijelom za vatrogastvo, što je velika promjena i transformacija napravljena u hrvatskom vatrogastvu. To znači da smo depolitizirali sustav, podignuli vatrogasnu zajednicu na razinu Ministarstva, da imamo glavnog vatrogasnog zapovjednika koji nije političar nego čovjek iz struke biran prema zadanim uvjetima - kazao je Sanader te dodao kako je sustav zapovijedanja uvezan što je važno za zapovijedanje i vođenje vatrogastva.

Gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara u emotivnom je obraćanju iskazao ponos djelovanjem JVP Split za koju je rekao kako je udarna snaga vatrogasne zajednice, to je pokazala puno puta.

– Za vrijeme mog upravljanja Gradom zaposleno je 30 novih vatrogasaca u postrojbu, a izdvojeno je 4 milijuna kuna za vatrogasnu zajednicu i dodatnih 13 milijuna kuna za JVP u Splitu, što je našu postrojbu podignulo na najvišu razinu opremljenosti i spremnosti - ustvrdio je Krstulović Opara .

Župan Blaženko Boban usporedio je stanje iz 2017. godine s onim danas te kazao kako je postignut nemjerljiv napredak u svim segmentima vatrogastva, na čemu se zahvalio svima koji su sudjelovali u tome. 

- Danas možemo konstatirati  kako smo ispunili sve glavne smjernice razvoja vatrogasnog sustava,  koje smo započeli 2017. godine . Nema razloga, uz svo  poštovanje prema vojnicima i policajcima, da se vatrogasac gleda na drugi način, oni su svuda heroji i takvi su u Republici Hrvatskoj, kazao je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović očitujući se na postignuta prava vatrogasaca. Svoje je obraćanje završio sa željom da ove sezone bude što manje posla za vatrogasne djelatnike.

Uz spomenute govornike predstavljanju su nazočili i brojni zapovjednici vatrogasnih postrojbi, predstavnici MUP-a i MORH-a, kao i ministar zdravstva Vili Beroš.

Zapovjednik Tucaković poveo je okupljene u razgledavanje prostorija Operativnog centra gdje se mogla vidjeti oprema i postupci rada, kao i sustav video nadzora kojim se prati realna slika sa terena.

 

Foto: Ivana Topić (PGK)


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij