hren

U MUZEJU GRADA KAŠTELA
Muzej grada Kaštela priključio se proslavi dvjestote obljetnice najstarijeg muzeja na ovom području, Arheološkog muzeja u Splitu te će tom prigodom ugostiti izložbu „Iz grada isplovi ovog - Issa maritima“, koja će se službeno otvoriti u ponedjeljak, 15. lipnja, u 20 sati, u dvorcu Vitturi u Kaštel Lukšiću.

Kao naša najvažnija antička grčka kolonija, utemeljena u 4. stoljeću pr. Kr. od Sirakužana, Issa je imala snažne veze s morem. Dobro skrivena luka u viškoj uvali imala je važan strateški položaj u Jadranskom moru, a njezini stanovnici vodili su život neraskidivo vezan uz brodarstvo, trgovinu i ribolov.

Jačanje isejskog utjecaja na obalno područje srednje Dalmacije, ostavilo je trag i na području današnjeg Kaštelanskog zaljeva. Isejska prisutnost zabilježena je u Traguriju i Saloni, a najvažnije kaštelansko antičko naselje Sikuli, koje se nalazilo na području Resnika,  također je bilo snažno povezano s Isom. Povezanost Sikula i Ise ogleda se u urbanizmu naselja, ali i u brojnim pokretnim nalazima pronađenima u podmorju i na kopnu.

Autor izložbe je muzejski savjetnik Boris Čargo, voditelj područne zbirke Arheološkog muzeja u Visu.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij