ZA PRIMJER SVIMA
Svima dobro poznata uzrečica „Na mladima svijet ostaje“ često je tek obična fraza. No, ne i u slučaju Josipe Smoljo, studentice iz Kaštel Kambelovca, koja studira na diplomskom studiju Molekularne biologije na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu u Zagrebu.

Ova mlada Kaštelanka s uspjehom brodi studentskim vodama, u kojima je poznata po svom aktivizmu, zalaganju i radu pa je tako odnedavno vršiteljica dužnosti predsjednice najvećeg studentskog zbora u Hrvatskoj, Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu.
Na mjesto vršiteljice dužnosti predsjednice došla je početkom ovog mjeseca, nakon što je dotadašnji predsjednik Matej Smetiško  podnio ostavku. Josipa je do tada obnašala funkciju zamjenice predsjednika. Uz to, Josipa je i zamjenica predsjednika  Hrvatskog studentskog zbora.

Inače, Hrvatski studentski zbor je najviše studentsko predstavničko tijelo koje na državnoj i međunarodnoj razini štiti prava i promiče interese studenata te predstavlja studente u sustavu visokog obrazovanja. Ovo tijelo predstavlja više od 150 tisuća studenata u Hrvatskoj.
Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu, kojim Josipa odnedavno predsjedava,  čine 102 člana Skupštine koji zastupaju i predstavljaju interese  čak 70 tisuća studenata, odnosno radi na temama i pitanjima vezanim za sve studente.
No, funkcija predsjednice zagrebačkog Studentskog zbora te zamjenice predsjednika Hrvatskog studentskog zbora, nisu jedine Josipine aktivnosti i angažman. Toga je jako puno.

- Selidba i privikavanje na samostalan život u Zagrebu imali su značajnu ulogu da se odvažim na stvari koje su bile izvan moje zone ugode. Htjela sam poboljšati kvalitetu studiranja tako da sam se vrlo brzo uključila u rad Fakultetskog vijeća. Potom sam postala članica Studentskog zbora Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta te predstavnica u Skupštini Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu. Tamo sam postala članica predsjedništva kao predstavnica biotehničkog područja. I onda se sve nastavilo. U svemu što radim nastojim dati sve što mogu – kaže Josipa, koju kolege i profesori opisuju kao Dalmatinku koja je nezaobilazna kada je u pitanju studentsko predstavništvo u Zagrebu.

U Studentskom zboru zagrebačkog Sveučilišta, kao i u Hrvatskom studentskom zboru Josipa s kolegama radi na brojnim projektima, od smart x-ice i studentske prehrane, preko projekata Zdravo Sveučilište, SCoolFest, Motiviraj se, Ostani u Hrvatskoj pa do smještaja studenata i traženja kontrole rada Studentskog centra te brojnih drugih projekata.
Josipa je ujedno i inicijator donošenja odluke o određivanju izvanrednih ispitnih rokova u akademskoj godini 2019./20. čime se studentima olakšava organizacija ispita, a povezano s pandemijom koronavirusa.

U ovom trenutku Josipa svoje studentske obveze izvršava privremeno u Austriji, a uz obveze na studiju svakim je danom i dalje uključena u aktivnosti i projekte nacionalnog i zagrebačkog studentskog zbora.

- Motivacija mi je u tome da vodim borbu koja je borba za bolje sutra. Naravno, u svemu tome ne bi uspjela da nemama podršku prijatelja, kao i podršku obitelji, koja me potiče i podržava – zaključila je Josipa, jedna od onih na kojoj, kako kaže uzrečica, svijet ostaje.

Foto: Privatna arhiva


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij