hren

SASTANAK TAKSISTA S DOGRADONAČELNIKOM
Iako turistička sezona, zbog korona krize još nije započela u punom obimu, problemi u taksi prijevozu na području Kaštela, posebno na pružanju te usluge u zračnoj luci u Resniku, već su započeli. Pojedini taksisti odlučili su poduzeti određene, pa i radikalne korake, kako bi se stanje uredilo. Jedan od njih je i Mate Galić koji je u ponedjeljak zavezan lancima, prosvjedovao ispred kaštelanske Gradske uprave, a ovog utorka primio ga je dogradonačelnik Grgica Benutić.

Zahtjev da mu Grad Kaštela i Zračna luka Split u Kaštelima osiguraju uvjete za rad, Galić je ponovio i na ovom sastanku s dogradonačelnikom.

- Prošlogodišnji problemi nastavili su se i ove godine. Pojedinci uskaču preko reda, uzimaju naše putnike, stanje je neuređeno pa ja jednostavno ne mogu doći na svoje radno mjesto i ometa me se u poslu.  Mogu reći da mi je u potpunosti  onemogućen rad.  Ne može me nitko razuvjeriti da Grad Kaštela, neprovođenjem svojih odluka nije djelomični krivac za takvo stanje, kao i Zračna luka koja nije ponudila određene ugovore koje ljudi trebaju ispoštivati i na osnovu kojih se može normalno raditi – kazao je Galić, osvrnuvši se na gradsku Odluku o javnom redu i miru na području zračne luke, posebno na članak sedam, koji govori kako nadzor nad provođenjem Odluke vrše policijski službenici te kaštelanski komunalni i prometni redari.

Dogradonačelniku Benutiću organizaciju rada na parkingu i prostoru zračne luke, ocjenivši je kao neodgovarajuću i podložnu različitim kršenjima profesionalnog ponašanja, na sastanku je predstavio Silvije Knežević, dokumentirajući svoje navode nizom fotografija koje pokazuju tu organizaciju rada.

- Zbog ovakve organizacije rada taksista nered u zračnoj luci traje već godinama. U skladu s novim propisima u Kaštelima je izdano više od 300 dozvola za obavljanje ove djelatnosti pa zamislite kako to sve izgleda, kada ispred zgrade može biti na čekanju šest vozila, a uz to imamo i one koji se bave taksiranjem upadajući preko reda.  Ti isti u želji da što prije zauzmu neko mjesto, čekaju ispred rampe i u isto vrije onemogućavaju prolaz žurnim službama, dostavnim vozilima... Ove sezone, zbog manjeg broja turisti pritisak će biti još veći i mora se nešto poduzeti – kazao je, između ostalog, Knežević.

Dogradonačelnik Benutić nije se složio sa sugovornicima kako Grad Kaštela nije provodio odluku o javnom redu i miru u zračnoj luci, naglasivši da je prošle godine komunalno redarstvo, u suradnji s policijskim službenicima, vršilo kontrolu reda, no i Galić i Knežević kazali su kako su te kontrole bile minimale, ustvrdivši da su redari tijekom sezone bili u zračnoj luci tek nekoliko puta.

Benutić je, nakon što je salušao sugovornike, najavio kako će Grad Kaštela već u srijedu poslati službeni dopis Upravi Zračne luke, o potrebi što hitnijeg sastanka na kojem će sudjelovati  predstavnici  taksista, Zračne luke, Grada i Policije, no za neke druge mjere i uređivanje organizacije rada taksista u zračnoj luci, Grad nema posebne nadležnosti.

- Inicirat ćemo sastanak kako bi se dogovorili tko što može i treba poduzeti da se taksi prijevoz organizira na način da se izbjegne nered te da se putnici koji slete u Kaštela osjećaju sigurno i dobrodošlo.  Grad će ujedno učiniti sve što je u našoj moći da zaštitimo i naše obrtnike i poduzetnike, da im omogućimo opstanak i poslovanje u ovoj teškoj situaciji  - zaključio je Benutić, koji očekuje da će svi dionici pristati na zajednički sastanak te da će se iznaći rješenja da taksi usluge u Kaštelima budu na korist svima, a ne dio crnih kronika u medijima, a tu nadu potvrdili su i gradski vijećni Joško Botić i Ante Komljen, koji su ovom sastanku nazočili kao spona Grada i taksista.

 

Foto: PGK


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij