hren
 

NA POSTOJEĆE KUĆE, BEZ OBZIRA NA GODINU IZGRADNJE
Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost krajem lipnja objavit će javni poziv za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća, a u ovoj godini za tu namjenu Fond je osigurao 142 milijuna kuna. Građani će imati dva mjeseca za prikupljanje dokumentacije, kako bi krajem ljeta započeli s prijavama. Program će se provoditi za dvije ciljne skupine, za građane koji su vlasnici obiteljskih kuća te za ranjive skupine građana koje se nalaze u riziku od energetskog siromaštva.

Energetska obnova obiteljskih kuća odnosit će se na postojeće obiteljske kuće, bez obzira na godinu izgradnje, osnovni uvjet je da budu zakonito izgrađene, odnosno legalne. Mogućnost prijave ovisit će i o energetskom razredu zgrade. Na javni poziv moći će se prijaviti obiteljske kuće iz kontinentalne Hrvatske energetskog razreda D ili niže, odnosno obiteljske kuće iz primorske Hrvatske energetskog razreda C ili niže.

Mjere energetske obnove koje će se provoditi odnose se na povećanje toplinske zaštite svih elemenata vanjske ovojnice grijanog prostora: energetska obnova vanjskog zida, stropa, poda, krova, sva potrebna oprema i radovi vezani uz povećanje toplinske zaštite, uključujući naprimjer hidroizolaciju, zamjenu konstrukcijskih elemenata krova i drugo.

Sadržaj dokumentacije potrebne za prijavu na poziv bit će također propisan u samom tekstu javnog poziva dok obavezna dokumentacija minimalno uključuje: energetski certifikat i Izvješće o energetskom pregledu prije energetske obnove te detaljnu ponudu opreme i radova.

U slučaju ugradnje fotonaponskih sustava, potreban je glavni projekt, u skladu s Pravilnikom o jednostavnim i drugim građevinama i radovima. Ako je pak obiteljska kuća dio zaštićene kulturno-povijesne cjeline, potrebno je odobrenje nadležnog tijela državne uprave za zaštitu spomenika kulture i prirode. Također će biti potrebno priložiti fotodokumentaciju postojećeg stanja, kao i dokaze o prebivalištu, vlasništvu i zakonitosti građevine.

Od ukupnog iznosa predviđenog za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća, 20 posto ukupnih sredstava namijenjeno je za financiranje energetske obnove obiteljskih kuća građana koji su u opasnosti od energetskog siromaštva. Ovoj kategoriji građana država će financirati predviđene mjere energetske obnove sa 100 posto potrebnog iznosa za obnovu obiteljskih kuća.

Preostalih 80 posto od ukupno predviđenih sredstava za sufinanciranje namijenjeno je za sufinanciranje energetske obnove svim ostalim građanima vlasnicima obiteljskih kuća. Njima će Fond osigurati do 60 posto sufinanciranja, dok će ostatak iznosa građani osigurati iz vlastitih izvora


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij