hren
 

REZULTATI KORONAKRIZE
Tijekom svibnja u Kaštelima je boravilo 328 turista, koji su ostvarili 2.699 noćenja, a da je koronakriza i ovog mjeseca pokvarila planove turističkih djelatnika, govori i podatak da je u istom mjesecu prošle godine u Kaštelima bilo 7.242 turista sa ostvarenih 23.699 noćenja. Tako je, u odnosu na prošlu godinu, ovog svibnja ostvareno tek 5 posto dolazaka i tek 12 posto noćenja.

Statistički podaci kazuju i da je u prvih pet mjeseci u Kaštelima zabilježeno 2.709 dolazaka te 17.847 noćenja, dok je godinu dana ranije, od siječnja do svibnja, bilo ostvareno 15.177 dolazaka i 49.933 noćenja.

DOLASCI I NOĆENJA 2020 /2019, KOMERCIJALNI SMJEŠTAJ

Najveći broj noćenja u svibnju su ostvarili domaći gosti, koji su činili 62 posto od ukupnog broja gostiju, a ostatak su činili gosti iz Indije 10 posto, Njemačke 5 posto, BIH i SAD oko 4 posto, Ukrajine, Australije, Italije, Kanade i Nizozemske sa po 2 posto.
U razdoblju od siječnja do svibnja  hrvatski gosti činili su51 posto, iz  BIH oko 8 posto, Indije približno 6 posto, Srbije i Poljske 5 posto, Makedonije 4 posto, Njemačke i SAD-a  3 posto te  iz Koreje i Ukrajine 2 posto od ukupnog broja gostiju.

- U ovom trenutku u  komercijalnom smještaju imamo ukupno oko 10.300 kreveta, a od toga je u domaćinstvima 9.200 kreveta, što je za deset posto više nego 2019. godine u isto vrijeme.
Prema e- visitoru, u domaćinstvima je registrirano 1.512 objekta. Ove brojke se mijenjaju jer dio iznajmljivača zatvara objekte preko zime, a onda ih opet otvara početkom sezone.
Povećanje broja dolazaka i noćenja iz siječnja 2020. godine, koje je najavilo još jednu izvrsnu sezonu, u veljači i ožujku se potpuno promjenilo u pad u broju dolazaka i noćenja. Pad u ukupnim brojevima, u prva tri mjeseca nije bio drastičan, jer su kroz ove mjesece ipak neki objekti radili.
Statistički pokazatelji za travanj i svibanj, zapravo pokazuju razmjere krize i turističku situaciju u Kaštelma.
Globalna pandemija COVID19 virusom odrazit će se na svih, pa i na Kaštela. U mjesecima koji slijede teško je predvidjeti trendove, a najaviše će zavisti o globalnoj zdravstvenoj situaciji, odlukama zemalja iz kojih dolaze naši gosti, kao i o odlukama nacinalnog i gradskog  Stožera Civilne zaštite o radu objekata, obrta, fizičkih osoba neposredno i posredno uključenih u turističku ponudu.

Osobno sam umjereni optimista, tržište se budi. Mišljenja sam  da se svakao treba pripremati za sezonu i prilagoditi se zadanim sigurnosnim, zakonskim i financijskim okvirima – komentirala je trenutnu situaciju direktorica Turističke zajednice Kaštela.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij