hren
 

Muzej grada Kaštela nastavlja sa svojom redovnom izložbenom djelatnosti pa se uz pridržavanje svih epidemioloških preporuka i mjera  u četvrtak, 4. lipnja otvara izložba „Villa Nika“ autorice Sanje Acalija, muzejske savjetnice. Likovni postav izložbe potpisuju David Milić i Sanja Acalija uz pomoć suradnika Roberta Jozića, Davora Kamenjarina i Đanija Martinića.

Izložba će biti postavljena u dvorani za povremene izložbe u prizemlju kaštela Vitturi i otvorena za posjetitelje do kraja kolovoza u redovnom radnom vremenu Muzeja. 

Zamisao i postavljanje izložbe o Villi Niki potaknuto je obilježavanjem stotinu desete obljetnice organiziranog smještajnog turizma u Kaštelima. Uz češkog liječnika dr. Henrik Šoulavya koji je godine 1909. otvorio prvi turistički pansion za redovite goste u Kaštel Lukšiću jedan od turističkih vizionara je svakako i dr. Petar Kamber, prvi kaštelanski hotelijer. On je 1902. godine na morskoj obali, na predjelu Gostinj u Kaštel Starome sagradio obiteljsku kuću za odmor – VILLU NIKU. Do 1917. godine, učvrstio je posjed i uredio perivoj na kojemu će sagraditi i 1928. godine otvoriti prvi kaštelanski hotel  - HOTEL PALACE.

Povod izložbi je obnova Ville Nike koja će nakon dugog niza godina propadanja napokon biti obnovljena u izvornom obliku i dostupna građanima Kaštela i njihovim gostima. Nastala je prikupljanjem sačuvanih primarnih i sekundarnih materijalnih tragova i već izblijedjelih sjećanja starijih protagonista. U Državnom arhivu u Splitu pohranjen je dio arhivske građe kao Osobni fond dr. Petra Kambera, u Muzeju grada Kaštela u okviru Dokumentarne zbirke čuvaju se fotografije, razglednice i dopisnice. U Hrvatskom pomorskom muzeju u Splitu našli smo dio arhivskog fonda, a obiteljske fotografije u obiteljima Rismondo i Berket.

Otvaranje izložbe je u četvrtak, 4. lipnja sa početkom u 20 sati.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij