hren

OBILJEŽAVANJE 29. OBLJETNICE OSNUTKA
Dio pripadnika Prve bojne legendarne Četvrte brigade Zbora narodne garde,  kako se tada zvala njihova postrojba, okupili su se danas u turističkom naselju Resnik u Kaštel Štafiliću, kako bi obilježili 29. obljetnicu osnutka njihove bojne.

Sve nazočne na proslavi u Resniku, evocirajući uspomene na 1. llpnja 1991. godine te stvaranje postrojbe koja je kasnije bila okosnica formiranja nekoliko bojni četvrte brigade, pozdravio je načelnik personalne uprave Glavnog stožera HV, general Ivan Zelić, ujedno i nekadašnji zamjenik zapovjednika prve bojne Gente Međugorca.

- Postrojbu su na početku, u dvije bojne, činili pripadni specijalnih postrojbi, koje su transformacijom postale Hrvatska vojska, a treću bojnu činili su mladi ljudi sa šireg kaštelanskog i splitskog područja. Najstariji je imao tek 34 godine i ovaj natpis na spomeniku u Resniku „i mladost jurnu na put do sunca, slobodu braniti“, najbolje opisuje o kakvim se ljudima radilo – kazao je, između ostalog, general Zelić.

- Sve je započelo upravo ovdje, gdje danas stoji ovaj spomen kamen. Vatreno krštenje bojna je imala na Kruševu, a nakon toga sve ostalo ispisano je zlatnim slovima u povijest Četvrt brigade i Hrvatske vojske. Prilika je ovo, ne samo za proslavu već i da se prisjetimo naših ranjenih i poginulih suboraca  koji nisu imali samo golu hrabrost već i želju, volju i snagu – kazao je ovom prigodom i Jakov Miletić, prvi načelnik Stožera Četvrte brigade

U sjećanje na sve poginule suborce, pripadnici nekadašnje Prve bojne položili su vijence i upalili svijeće pred spomen kamenom  te su nazočili svetoj misi u crkvi Marije Terezije na Resniku, a najavili su posebnu proslavu sljedeće godine, kada će bojna obilježiti 30 godina od svog osnutka.
Vijence su ovog dana položili i dožupan Luka Brčić te dogradonačelnik Kaštela Grgica Benutić, koji su pripadnicima Prve bojne zahvalili na svemu što su učinili u stvaranju hrvatske države.

 

Foto: Ivana Topić (PGK)


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij