hren

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomeniku poginulim suborcima pred Upravnom zgradom u tvornici Sv. Juraj, članovi Udruge dragovoljaca veterana Domovinskog rata Dalmacijacement, obitelji poginulih branitelja, rukovodstvo CEMEX-a, predstavnici Grada Kaštela i kaštelanskih braniteljskih udruga, obilježili su 20. godišnjicu osnutka ove udruge i Dan državnosti.

Još 2001. godine ispred Upravne zgrade tvornice postavljen je spomenik splitske kiparice i dizajnerice Sandre Mateljan te ploča s urezanim imenima devetorice zaposlenika CEMEX-a poginulih u Domovinskom ratu.

„Udruga je osnovana ne samo kako bismo okupljali veterane rata, već i kako bismo očuvali sjećanje na naše poginule kolege, suborce i prijatelje. Iako u neuobičajenim okolnostima, danas kao i svake godine do sada obilježavamo sjećanje na njihovu žrtvu polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća“, izjavio je Stipe Kalaš, predsjednik Udruge dragovoljaca veterana Domovinskog rata Dalmacijacement.

Predsjednik Koordinacije braniteljskih udruga Kaštela Mirko Sušac dodao je: „Naše udruge svakodnevno surađuju kako bi pružile odgovarajuću potporu članovima, hrvatskim braniteljima i njihovim obiteljima. Poseban zadatak nam je očuvati uspomenu na poginule suborce. Iako se svaki dan sjetimo žrtve koju su podnijeli, na današnji dan im iskazujemo posebnu počast. Hvala prijateljima iz UDVDR Dalmacijacement koji su nas i ove godine pozvali da im se pridružimo na svečanoj komemoraciji.“

Direktor CEMEX-a Hrvatska Velimir Vilović zahvalio je veteranima na predanom radu, zaključivši: „Odavanjem počasti i prisjećanjem na ratne putove naših kolega naš je način da kažemo kako ćemo uspomenu na njih i doprinos koji su dali stvaranju Hrvatske čuvati vječno“. 

Svečanoj komemoraciji prisustvovali su i Ljubo Duka, predsjednik Udruge roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata Kaštela te Grgica Benutić, zamjenik gradonačelnika Grada Kaštela.

Udruga dragovoljaca veterana Domovinskog rata Dalmacijacement osnovana je 2000. godine, a vijence polaže dva puta godišnje, na dan svog osnutka i na blagdan Svih svetih, kad im se pridružuju i obitelji pokojnih branitelja kako bi odali počast onima koji su poginuli za slobodu i neovisnost Hrvatske.

 

Foto: CEMEX


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij