GRADONAČELNIKOVA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Kako je i obećao na početku svog mandata, da će na kraju svake protekle godine, novinarima, a time i javnosti, podnijeti svojevrsno izvješće o radu, planovima i projektima, gradonačelnik Kaštela Denis Ivanović održao je ovog četvrtka konferenciju za medije na isteku treće godine svog mandata. Zadovoljan je postignutim , no kako kaže, uvijek se može i više.

Prema izvješću gradonačelnika Ivanovića, tijekom protekle tri godine, značajna pažnja bila je usmjerena na komunalnu infrastrukturu, od cesta i groblja, preko dječjih igrališta i uređenja obale te javnih površina do vodoopskrbe i odvodnje.

- Od početka mandata, iz gradskog proračuna, za izgradnju komunalne infrastrukture utrošili smo nešto manje od 200 milijuna kuna. Uz to, tu su i sredstva vezana za projekt Eko Kaštelanski zaljev, pa je tako u grad Kaštela samo zadnjih godinu dana uloženo oko 30 milijuna kuna.
Bitne stavke su vodoopskrba i fekalna odvodnja pa mogu najaviti da je vodoopskrbna stanica Gomilica gotova, ovih dana će biti tehnički pregled, pa će se za približno mjesec dana prvi građani moći spojiti  na vodoopskrbu. A ovih dana ćemo izabrati i izvođača radova na vodoopskrbi za područje Rudina – najavio je gradonačelnik.

Niz malih, ali i kapitalnih projekata

Prema podacima, u zadnjih godinu dana izgrađeno je oko 6 km vodoopskrbne mreže na području Raduna, Rudina i Gomilice, a tijekom protekle tri godine fekalna odvodnja došla je u šezdesetak ulica.
Ono, bez čega nije mogla proći ni ova gradonačelnikova konferencija, bilo je zagađenje mora prošlog ljeta te brojni nelegalni ispusti. Kako je gradonačelnik naveo, trudom nadležnih u Vodovodu i kanalizaciji, tijekom protekla tri mjeseca sanirano je i uklonjeno cijeli niz ilegalnih ispusta te bi situacija s čistoćom mora ove godine trebala biti znatno bolja.
Od ostalih komunalnih projekata Ivanović je naveo dovršetak druge faze uređenja Ceste dr. Franje Tuđmana na ulazu u grad te najavio početak treće faze na jesen ove godine.

Izgradnja i uređenje luke u Kaštel Starom, projekt Županijske lučke uprave u kojem Kaštela sudjeluju s 14 milijuna kuna, druga faza uređenja plaže Glavica, rekonstrukcija vile Nike i završetak uređenja Opatičke kuće,  izrada idejnih projekata za uređenje obale u Sućurcu te dijelu Kambelovca i Gomilice te glavni projekt uređenja rive u Novom, na čemu bi radovi trebali započeti iduće godine, još su neki od projekata o kojima je Ivanović ovog dana govorio. Posebno je naglasio da u ovom trenutku Kaštela imaju šest aktivnih projekata vezanih uz financiranje iz EU fondova, približne vrijednosti 10 milijuna kuna.

Posebno mjesto i dalje djeci, mladima i socijali

Kao i u godinama ranije, ova vladajuća garnitura, naglašava Ivanović, posebnu je pažnju poklonila i socijalnoj politici, demografiji, djeci i mladima. Božićnice za umirovljenike i nezaposlene, ista cijena vrtića i u gradskim i u privatnim vrtićima, sva djeca upisana u vrtiće, sufinanciranje obrta za dadilje te produženog boravka u školi Bijaći, sufinanciranje pomoćnika u nastavi, stipendije, besplatne radne bilježnice za prvašiće, financiranje dodatnog tima hitne pomoći tijekom sezone te odluka o sufinanciranju rada radiologa, tek su neke od mjera koje, duže ili kraće razdoblje, provodi Grad Kaštela kako bi pomogli građanima u određenim segmentima života.

- Tijekom tri godine uređeno je desetak dječjih igrališta i dva su u pripremi. Jedno u Gomilici poviše magistrale te jedno u Sućurcu, jugozapadno od sućuračke kave, a u pripremi je dokumentacija za proširenje dječjeg vrtića u Lukšiću – naveo je kaštelanski gradonačelnik.

Koronakriza osjetit će se na proračunu

Tijekom pandemijske krize Grad je sudjelovao u određenim projektima pa su donirana sredstva za kupnju respiratora u KBC Split, a utvrđene su mjere i potpore građanima te poduzetnicima koji su privremeno ugasili poslovanje ili posluju s manjom zaradom.

Korona će zasigurno, kazao je gradonačelnik na pitanje novinara, utjecati i na gradski proračun, a prema napravljenim analizama i projekcijama, proračun će vjerojatno biti manji za oko 15 posto.  Zbog manjeg proračuna te potpora koje će Grad isplatiti,  na „čekanje“ odlazi projekt uređenja nekadašnje Kemijske škole, gdje je bilo planirano preseljenje različitih službi i institucija Taj projekt morat će pričekati neko bolje vrijeme. U svemu će značajnu ulogu imati i turistička sezona, a kakva će ona biti, nitko ne može niti pretpostaviti, a kamoli ustvrditi.

- Od sebe smo dali maksimum, ali uvijek se može i više.  Posebnu pažnju u narednom vremenu posvetit ću uređenju rive u Kaštel Novom, da se ona dogodi i da se radovi sljedeće godine započnu. Ono na što uvijek ukazujem  su problemi u projektima Aglomeracije, odnosno radovima vodoopskrbe i odvodnje, koji zapinju. No, prema najavama iz VIK-a radovi bi se trebali zahuktati,  pa će se istovremeno raditi na 15-ak ulica.
Uvijek sam u konačnici malo nezadovoljan, uvijek tražim više, jer, kako sam kazao, uvijek može više. Napominjem, 90 posto onoga što smo mi kao Grad zacrtali, smo ostvarili. Boli me što se nije ostvarilo ono što se kroz Kaštela trebalo događati, a netko je drugi investitor. Ne želim nikoga prozivati, ali žalosti me, primjerice, činjenica da nam se još dionica Tuđmanove ceste do aerodroma nije makla...
Mogu reći, kad je gazda tu u kući, onda se nešto i napravi, kad je gazda, recimo u Zagrebu, čini mi se da to loše ide – zaključio je Denis Ivanović.

Foto: Ivana Topić (PGK)


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij