HZJZ IZDAO UPUTE ZA PROVEDBU MATURE U LJETNOM ROKU
Ovogodišnjim maturantima preostalo je tri dana do kraja školske godine nakon čega ima preostaje deset dana do početka ljetnog roka državne mature koja će biti od 8. lipnja do 24. lipnja  te drugi blok polaganja izbornih predmeta od 24. lipnja do 3. srpnja. Sukladno tome HZJZ izdao je Upute za provedbu državne mature tijekom epidemije koronavirusa u ljetnom roku koje su izrađene u suradnji s Nacionalnim centrom za vanjsko vrednovanje obrazovanja i Ministarstvom znanosti i obrazovanja

Prema Uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo dolazak učenika na državnu maturu će se organizirati na način da se učenici ne grupiraju pri dolasku te je izvan i unutar ustanove poželjan fizički razmak od dva metra. Kandidati trebaju ponijeti pribor koji im je potreban za ispit te prije dolaska trebaju izmjeriti tjelesnu temperaturu.  Na ulazu u ustanovu će biti dozator s dezinficijensom kako bi svaki pristupnik mogao dezinficirati ruke, a zatim nastavlja ravno prema ispitnoj prostoriji u kojoj piše ispit.

Izdvojili smo najvažnije…

Kretanje pristupnika u ustanovi nastojat će se organizirati na način da pristupnici, ako to nije nužno, sami ne otvaraju ni ne zatvaraju vrata. Pisani ispit provodi se u dovoljno velikoj prostoriji iza zatvorenih vrata i, ako je moguće s obzirom na buku i vremenske prilike, s otvorenim prozorima.

Pristupnike na stolu dočekuje vrećica s ispitnim materijalom, kako bi se smanjila interakcija ljudi u istoj prostoriji. Pristupnici ulaze jedan po jedan i sjedaju na svoje ispitno mjesto prema rasporedu koji se nalazi na ulazu u prostoriju. Razmak među pristupnicima, dežurnim nastavnicima i voditeljima u ispitnoj prostoriji treba biti dva metra.

Pristupnici tijekom pisanja ispita na radnome stolu smiju imati samo osobnu iskaznicu, pribor za pisanje propisan ispitnim katalogom za svaki predmet, vlastitu kemijsku olovku, bočicu s vodom i ispitne materijale. Sve ostale stvari pristupnik stavlja u svoju torbu koju odlaže na za to predviđeno mjesto u ili izvan ispitne prostorije.

Po završetku pisanjaispita pristupnik odlaže ispitni materijal na rub stola i dizanjem ruke obavještava dežurnog nastavnika da je završio. Sve što je donio pristupnik odnosi sa sobom kada napušta ispitnu prostoriju. Preporučuje se da se izlazak pristupnika iz ispitne prostorije i ustanove organizira tako da izlaze jedan po jedan, i to prvi izlazi pristupnik najbliži vratima.

Ako netko ranije završi ili odustane od pisanja ispita, treba mu omogućiti izlazak iz prostorije. Pri izlasku iz ustanove pristupnici dezinficiraju ruke koristeći dozatore s dezinficijensima na izlazu iz ustanove. Pristupnike treba podsjetiti da i nakon završetka ispita drže razmak, da se ne zadržavaju u grupama.

Na ispite državne mature ne dolaze pristupnici koji pokazuju znakove akutne respiratorne bolesti, povišena tjelesna temperatura, kašalj, poteškoće u disanju, poremećaj osjeta njuha i okusa i slično. Na ispite nije dopušten dolazak pristupnicima kojima je utvrđena zaraza COVID-19. Pristupnici koji ne dođu na ispit državne mature u ljetnom roku iz bilo kojeg od ta dva razloga, ili drugih zdravstvenih razloga, ako će im zdravstveno stanje dopustiti polagat će ispite državne mature u drugom, jesenskom terminu prema uputama Ministarstva znanosti i obrazovanja. 

Upute za provedbu državne mature tijekom epidemije koronavirusa, ljetni rok – lipanj 2020. godine  u cijelosti možete pogledati OVDJE.


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij