hren

NOVE PREPORUKE ZA UGOSTITELJE
Radno vrijeme ugostiteljskih objekata, koje je u prethodnim preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, bilo ograničeno na razdoblje od 6 do 23 sata, u najnovijim preporukama HZJZ-a od ove srijede, nije posebno utvrđeno pa se tako vlasnicima ugostiteljskih objekata ostavlja mogućnost da radno vrijeme svojih objekata produže i nakon 23 sata.

I dok je u novim preporukama za rad ugostiteljskih objekata izostavljen dio o radnom vremenu, dijelovi preporuka koji se odnose na fizičko distanciranje, veći dio organizacije rada, održavanje čistoće i higijene te provedbu dezinfekcija ostao je uglavnom isti u odnosu na preporuke ranije.

Neke od preporuka su da se stolovi do dolaska gostiju drže praznima, a pribor se servira kada gosti sjednu. Broj osoba u jednom trenutku u prostoriji i dalje sje ograničen, s minimalnom udaljenošću stolova od 1,5 metar, odnosno 1,5 metar razmaka  mora biti među različitim grupama ljudi, ne između onih koji su došli zajedno.
Zabranjuje se posluživanje grickalica u zdjelicama po stolovima i na stolovima se ne ostavljaju posudice za sol, papar i druge začine već se donose nove, prethodno oprane ili dezinficirane posudice za svaku skupinu novih gostiju.
Obrok ili napitak može se uzeti sa sobom i konzumirati na otvorenom, a prilikom naručivanja mora se poštivati utvrđeni razmak od 1,5 metra između onih koji čekaju u redu. Hrana i piće mogu se preuzeti na šanku bez zadržavanja jer na šanku zadržavanje nije dozvoljeno.
Mora se odrediti jedan zaposlenik koji poslužuje unaprijed točno određeni broj stolova kako bi se što više smanjilo miješanje zaposlenika i gostiju.

Između naplaćivanja usluge i posluživanja pojedinih posjetitelja zaposlenik objekta mora dezinficirati ruke, a svi zaposlenici i ugostitelji trebaju se i dalje pridržavati najviših higijenskih standarda i prati ruke toplom vodom i sapunom što je češće moguće uz korištenje dezinficijensa za ruke, svakako prije posluživanja gostiju svakog novog stola. Treba osigurati i dezinfekscijsko sredstvo na ulazu u objekt za sve posjetitelje.

Preporuka je da, za sada, klima uređaji u objektima ne budu u funkciji.

Nove preporuke za rad u ugostiteljskim objektima


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij