hren
 

KRIZME SE ODGAĐAJU ZA SLJEDEĆU GODINU
Splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić u utorak je uputio dopis  župnicima o mogućnosti slavlja Prve pričesti u župama Splitsko-makarske nadbiskupije, nakon što su ublažene mjere za sprječavanje širenja zaraze koronavirusom.

Kako u svom dopisu ističe mons. Barišić, župnici bi trebali biti oprezni po tom pitanju jer još službeno nije proglašen završetak epidemije. Tako da još uvijek postoje određene mjere koje pozivaju, obvezuju i potiču na povećani oprez. Naime, slavlja Prvih pričesti obično okupljaju, osim djece i roditelja i veći broj rodbine i prijatelja prvopričesnika kao i članove župne zajednice. A treba imati u vidu i socijalni razmak među osobama, poglavito u zatvorenom prostoru to jest u crkvama.

- S obzirom na sve ovo navedeno dopušta se župnicima organizirati slavlja prvih pričesti u župama. No, oni koji se odluče imati slavlje Prve pričesti u svojoj župi, moraju biti veoma oprezni jer će ta slavlja biti pod povećalom javnosti – istaknuo je mons. Marin Barišić uz sljedeće preporuke.

Prije odluke o organiziranju slavlja prve pričesti i prve ispovijedi, treba se održati sastanak s roditeljima te dobiti njihov pisani pristanak. Ujedno da se sa svim roditeljima prokomentira mogućnost organizacije slavlja na otvorenom. Slavlja prvih pričesti se, naravno, mogu slaviti tijekom ljeta ili na jesen, odnosno na početku nove školske godine, ovisno o vjeronaučnoj pripravi i prilikama, budući da ne smijemo zaboraviti da primanju sakramenta prve pričesti prethodi i prikladna vjeronaučna pouka, napomenuo je mons. Barišić.

- Svi oni koji smatraju da u njihovoj župi nije moguće organizirati slavlje prve ispovijedi i pričesti, ne samo zbog poštivanja donesenih mjera, nego i zbog nedovoljne priprave kandidata, neka slavlja odgode za sljedeću godinu – stoji u dopisu uz naglasak da se slavlja sakramenta krizme, kako su odredili biskupi Splitske metropolije, bez iznimke odgađaju za sljedeću godinu.


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij