hren
 

MISA ZADUŠNICA U RADOŠIĆU
- Crkva s pravom oplakuje žrtve rata i poraća i moli za pokoj njihovih duša,  u svojim molitvama uključuje sve žrtve rata i poraća, bilo kojeg naroda i krajeva. U ovom slučaju moli za žrtve hrvatskog naroda i u tom kontekstu molitve, ona ne isključuje čak ni one koji su ih pobili, preporučuje ih Božjem milosrđu, a konačni sud o stradanjima prepošta Bogu, koji je puna istina, savršena pravda i beskrajna ljubav – kazao je ove subote šibenski biskup mons. Tomislav Rogić, pred Kevinom jamom u Radošiću.

Nakon što je zbog pandemije koronavirusa, Počasni bleiburški vod otkazao središnju komemoraciju za žrtve u Bleiburgu, dobrovoljačko braniteljska udruga Stina pradidova u suradnji s ostalim udrugama proisteklim iz Domovinskog rata Kaštela i Kaštelanske zagore, a uz pokroviteljstvo Grada Kaštela,  Splitsko – dalmatinske županije i Općine Lećevica, organizirala je misu zadušnicu za hrvatske žrtve Drugog svjetskog rata i poraća, kao i poginule branitelje u Domovinskom ratu ispred jednog od posljednjih počivališta tih žrtava, Kevine jame u Radošiću.

- Žrtva je uvijek žrtva i njoj se ne gleda ni porijeklo ni drugo. No, kako je zbog korone otkazano centralno obilježavanje 75. obljetnice stradanja hrvatskih žrtava na Bleiburgu, odlučilo smo za njih organizirati misu zadušnicu na mjestu gdje se nalaze posmrtni ostaci žrtava komunističkog režima s ovog područja te smo tako ujedinili žrtve na Bleiburgu i ove žrtve ovdje kako bi im odali počast i  na ovakav način – kazao je predsjednik Stine pradidove Ante Komljen.

Uz biskupa Rogića, misi su nazočili i biskup u miru Ante Ivas, biskupov tajnik Roko Glasnović, župnici kaštelanskih župa te okolnih župa, a sve je na početku pozdravio župnik iz Radošića fra Dušan Džimbeg, dok su u misnom slavlju sudjelovali i članovi mornaričke klape Sv. Juraj.

Biskup Rogić u svojoj je propovijedi pozvao na jedinstvo i zajedništvo te građenje budućnosti.

- Naša nada, naše pouzdanje, neka bude stameno, čvrsto, ustrajno i za budućnost.  Ako smo kao narod prošli kroz tolike nevolje i pretrpjeli ih i prevladali s Božjom pomoći, snagom vjere i požrtvovnosti te zajedništvom, zašto danas to ne bi izgrađivali – upitao je biskup Rogić.

Nakon mise položeni su vijenci i upaljene svijeće pred Kevinom jamom, a među onima koji su odali počast žrtvama bili su potpredsjednik Sabora Ante Sanader, gradonačelnik Kaštela Denis Ivanović, županijski pročelnik Tomislav Đonlić, gradonačelnik Gospića Karlo Starčević, kao i članovi cijelog niza braniteljskih udruga.
Gradonačelnik Kaštela  Denis Ivanović ovom je prigodom najavio kako će misa zadužnica na Kevinoj jami postati svojevrsna tradicija.

- U razgovoru s pripadnicima braniteljskih udruga, vjerujem da će ova misa zadušnica postati tradicija, a ustvrdili smo da ćemo raditi na tome da već do sljedeće godine i obilježavanja obljetnice bleiburške tragedije imamo i novi spomenik svim žrtvama u Kevinoj jami – najavio je Ivanović.

Treba navesti da su na početku mise svi nazočni upozoreni  da održavaju preporučeni fizički razmak, a organizatori su osigurali i veće količine dezinfekcijskih sredstava pri ulazu na područje, no,  rijetko tko od nazočnih vjernika je ovog dana vodio računa o mjerama zaštite. A iako su mnogi očekivali različitu ikonografiju kod dijela nazočnih, a koja često prati slična okupljanja, osim jedne zastave HOS-a i grbova na majicama pripadnika ove vojne postrojbe, koji sadržavaju upitne oznake i pozdrave, ali su službeni znak postrojbe, nije bilo ničega što bi se trebalo posebno komentirati.

 

Foto: Luka Ištuk (PGK)


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij