hren

BIT ĆE ČISTO MORE I UOKOLO KAŠTILCA
Kaštilac u Kaštel Gomilici svojevrsni je simbol Kaštela na mnogim turističkim materijalima, no fotografije i snimke ovog zdanja, koje iz Kaštela putuju svijetom ne mogu dočarati svu njegovu zanimljivost, ali ni probleme koje godinama muče ovo područje, od derutnih objekata do onečišćenog mora koje ga okružuje i čestog smrada koji se osjeti u nosnicama tamošnjih stanovnika te drugih koji taj jedinstveni dio Kaštela posjećuju.

Problem derutnih objekata, dijelom nastao zbog utjecaja mora, a dio zbog lošeg održavanja, rješava se postupno, budući da je manji dio njih u gradskom, a veći dio u privatnom vlasništvu. Problem mulja koji se nakuplja u malom mandraču, stvara lošu sliku i neugodne mirise te često ometa normalnu komunikaciju brodicama,  problem je na kojem trebaju poraditi nadležni iz Županijske lučke uprave. No, ono što bi se uskoro trebalo riješiti je problem onečišćenog mora, a za to se čeka početak novih projekata u sklopu projekta Eko Kaštelanski zaljev.
Trenutno su projekti na čekanju iz nekoliko razloga, a među njima je i epidemija koronavirusa.

Kasni isporuka cijevi

- U sklopu aktivnosti koje provodi Eko Kaštelanski zaljev, u  tijeku su pripremni radovi na izgradnji kanalizacije na dijelu Ceste dr. Franje Tuđmana i Primorske ulice kao i pripremni radovi na izgradnji kanalizacijskih kolektora sa crpnom stanicom i tlačnim cjevovodom na području stare jezgre nasuprot Kaštilca. Navedeni radovi su ugovoreni, a njihov početak kasni zbog nemogućnosti nabave cijevnog materijala uzrokovane pandemijom Covid 19.
Izgradnjom navedena dva projekta trebao bi se riješiti dio problema vezanih za mješovitu odvodnju na ovom području.
Za Kaštel Gomilicu također je u tijeku izrada projektne dokumentacije razdvajanja mješovite odvodnje Ulice hrvatskih knezova, a slijedeće godine se predviđa izgradnja projektom predviđenih građevina odvodnje.
Mješoviti sliv Ulice hrvatskih knezova završava preljevnom građevinom čija je funkcija da u sušnom periodu otpadne vode odvodi u sustav odvodnje, a u vrijeme većih oborina dolazi do prelijevanja mješovitih voda u more.  Iako kišne preljeve VIK redovito održava, bacanje svega i svačega u sustav odvodnje ima za posljedicu da oni prorade bez pravila i neočekivano. Potpunim razdvajanjem fekalnih od oborinskih voda prestala bi potreba za kišnim preljevom.
Tijekom mjeseca svibnja,VIK očekuje potpisivanje ugovora za izvođenje radova u sklopu projekta „Poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Kaštela-Trogir“, a u sklopu kojeg će se radovi vršiti i na području Kaštel Gomilice – obavijestili su nas iz VIK-a.

Na području Kaštel Gomilice u sklopu ovog natječaja osigurat će se izgradnja 11407 metara gravitacijskih kolektora, rekonstrukcija gravitacijskih kolektora ukupne duljine 1 270 metara, izgradnja nove vodovodne mreže u duljini od  8 440 metara, na 1937 metara obavit će se rekonstrukcija postojeće vodovodne mreže, izgradit će se 164 vodovodna priključaka te 505 kanalizacijskih priključaka. Time će spojeno biti 95 posto kućanstava te će se povećati priključenost i smanjenje infiltracije u sustav.

Kako bi planirani projekti bili uspješno realizirani, nužna je i suradnja građana, naveli su iz VIK-a.

- Osim same izgradnje uvjet razdvajanja otpadnih voda je suradnja građana koji trebaju na svojim parcelama riješiti razdvajanje fekalnih i oborinskih voda. Vodovod i kanalizacija je u mogućnosti u sustav odvodnje prihvatiti samo fekalne vode.
Isto tako, moramo napomenuti da je  prije dva mjeseca izvođač  na terenu u staroj jezgri nasuprot Kaštilca prilikom obavljanja pripremnih radova naišao na negodovanje stanovništva zbog budućih radova, iako će izgradnjom ovog projekta građani  dobiti kanalizaciju koja će biti spojena na sustav, a ne otjecati u more u uski prostor ispred Kaštilca – navode u VIK-u.

Naravno, uređenjem kanalizacijskog sustava na ovom području nestala bi i ona „famozna“ septička jama iz Kaštilca, koja je zadnje vrijeme dospjela u žižu javnosti.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij