hren
 

U PRIPREMI ODUKA ZA RAD ŠKOLA STRANIH JEZIKA
Trećom fazom reaktiviranja mjera Nacionalnog stožera koji je na snazi tri dana i na području Kaštela mnoge trgovine, objekti i uslužne djelatnosti ponovno su počele s radom. Da ima određenih nepravilnosti u radu, odnosno ne poštivanja preporuka koje je donio HZJZ sukladno mjerama, potvrdila nam je načelnica Stožera Civilne zaštite grada Kaštela, Jandranka Matok Bosančić.

Komunalni redari prilikom nadzora na terenu su uočili nepravilnosti u radu pojedinih ugostiteljskih objekata koji su otvoreni i riječ je uglavnom o fizičkom distanciranju te o nošenju zaštitnih maski i rukavica.

- Naši redari imaju primjedbi što se tiče ugostitelja  jer se svi ne pridržavaju toga da moraju držati zaštitne maske i rukavice te da osiguraju u objektu fizičku distancu, odnosno razmak između stolova i ljudi. U početku su neki shvatili da je to samo razmak između stolova, ali zapravo i stolice moraju biti razmaknute, odnosno na distanci – kazala je Matok Bosančić i pojasnila da za stolom može biti više osoba ako su iz iste grupe, dok razmak od ostalih gostiju koji su za drugim stolom treba biti fizički najmanje metar i pol.

Preporuke HZJZ su zakonska obaveza

Pojedini poslodavci nisu shvatili preporuke HZJZ kao obavezu te da su dužni istih u cijelosti se pridržavati, konkretno se odnosi na zaštitne mjere djelatnika.

- Ako je preporuka dio Odluke, a uglavnom je to tako onda je ona zakonski obvezujuća. U tim Odlukama što se tiče rada trgovina, objekata, uslužnih djelatnosti  kojima je sad dopušten rad, piše da se djelatnici moraju pridržavati preporuka HZJZ i onda ide link na te preporuke. To znači, iako u samom članku nije napisano, stavljena je poveznica i samim tim preporuke su dio Odluke i to je obvezujuće – pojasnila je Matok Bosančić jer su pojedini poslodavci mislili da njihovi djelatnici ne trebaju svakodnevno mjeriti temperaturu jer je to po njima bila samo preporuka.

Prostori za proslavu rođendana kao i škole stranih jezika mogle bi početi s radom od sljedećeg tjedna

Gradski stožer imao je upite o otvaranju pojedinih djelatnosti koje još uvijek nisu počele s radom kao što su škole stranih jezika i dječje igraonice za proslavu rođendana.

- Ljudi krivo doživljavaju parkove u prirodi gdje imamo dječje igralište i igraonice i rođendaonice u zatvorenom prostoru kojima još uvijek nije dopušten rad, kao i sličnim dječjim  igraonicama na otvorenom koje se organiziraju za veći broj djece. Razlog tome što se u takvom prostoru ne može kontrolirati kontakt među djecom, odnosno fizički razmak među djecom prilikom korištenja određenih sprava – pojasnila je Matok Bosančić i rekla kako je moguće da će se to promijeniti nakon 18. svibnja jer postoje neke ideje o tome u Nacionalnom stožeru.

Jednako tako u pripremi je dopuštanje rada školama stranih jezika, moguće je već da će to biti od sljedećeg tjedna. - Još Odluka nije donesena, ali je u pripremi - napomenula je Matok Bosančić.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij