hren
 

POZNATO RADNO VRIJEME, ALI I NAČIN PRIMANJA GOSTIJU
Vlasnici kafića i restorana nestrpljivo su čekali detaljne upute HZJZ kako bi u ponedjeljak,  11. svibnja, prema odluci Nacionalnog stožera  startali s radom nakon dva mjeseca prisilne pauze zbog epidemje koronavirusa.  Iako je prvotno bilo najavljeno, kako će s radom početi samo oni koji imaju otvorene terase, u četvrtak je potvrđeno kako s radom mogu početi svi, ali uz stroge mjere i ograničen broj posjetitelja.

U naredna tri dana vlasnici kafića i restorana trebaju se dobro organizirati kako bi sve bilo u skladu s  preporukama HZJZ prilikom otvaranja objekata. Oko radnog vremena sve je jasno, radit će od 6 do 23 sata, sve će se svakodnevno dezinficirati i iza svakog gosta, a njihovi radnici nosit će masku i rukavice samo u zatvorenom prostoru.
 No, to su manje brige jer do jučer je dio ugostitelja bio spreman ostaviti kafiće i restorane zatvorenima, no sada je situacija ponešto drugačija zbog odluke o mogućnosti rada i objekata koji su zatvorenog tipa.

-  Da nisu promijenili odluku ja svoj kafić u ponedjeljak ne bi otvorio jer nemam terasu, al kako su to promijenili spremamo se za otvaranje. Spremam naljepnice, osigurali smo dezinfekcijska sredstva, nadam se da će ovo biti dovoljno. Trenutno mjerimo razmak stolova jer razmak mora biti veći nego što je bio do sada – kazao nam je  vlasnik jednog od kafića u Kaštel Lukšiću, koji je, poput drugih svojih kolega s kojima smo razgovarali, želio ostati anoniman, a pri tome je napomenuo da će zasigurno imati 40 posto manje gostiju nego inače.

Stolova za goste će biti upola manje

Slična priča je kod mnogih ugostitelja, počet će s radom, ali ne očekuju mnogo jer se sukladno mjerama Nacionalnog stožera ograničio broj gostiju, zbog razmaka stolova koji treba biti najmanje metar i pol.

-  A šta da vam kažem, kako je tako je, ne može drugačije, ja bi volija da mogu bar tri gosta biti za jednim stolom jer ovako ćemo imati upola manje gostiju – mišljenje je vlasnika kafića iz Kaštel Kambelovca, čiji su najčešći prvi jutarnji gosti radnici koji žele popiti kavu prije odlaska na posao.

- Vidjet ćemo šta će još biti, iako su mjere donesene i možemo početi raditi na ovakav način koji je za sve nas neobičan, nadam se da ovo neće potrajati, ne znam koliko ćemo moći ovako – složio se kratko sa svojim kolegama još jedan od kaštelanskih ugostitelja,  koji je bio u žurbi pripremiti objekt za početak rada te obavijestiti radnike o načinu rada.

Ugostitelji se nadaju da će otvaranjem ostati bar na nuli

Iako je država osigurala minimalac za radnike za ožujak, travanj i svibanj te su na taj način vlasnici ugostiteljskih objekata zadržali radnike, u minusu su, kako su kazali pojedini, jer su računi stizali bez obzira što nisu radili.

-  Nije nam lako, mnogi su u minusu, ja imam kredit, a sigurno i mnogi drugi, ali moram reći da je država pomogla, dala je ovaj minimalac za radnike i to je u redu s obzirom na situaciju – ustvrdio je vlasnik jednog od najpoznatijih kaštelanskih restorana i dodao da su spremni za ponedjeljak.

- Spremni smo za otvaranje, mi imamo veliku baštu i nije nam problem sa stolovima, ali da nisu donijeli odluku da može raditi i zatvoreni dio, ja ne znam kako bi. Kad se dogodi da je ružno vrijeme, ja ne bih imao gdje s gostima. Zamislite da je bašta puna i da odjednom počne padat kiša, a gosti čekaju hranu, šta bi onda – zapitao se ovaj ugostitelj.

U preporuci HZJZ kojeg su objavili u četvrtak između ostalog stoji i kako se ulazak gostiju u zatvoren prostor treba regulirati tako da sljedeći posjetitelj ili skupina posjetitelja može ući tek kad prethodna skupina napusti objekt. Ujedno, nema zadržavanja za šankom, ali je moguće posluživanje stajaćih gostiju ako se drže fizičkog razmaka, bez visokih stolova, uz konzumaciju iz ruke.

Cijeli je niz preporuka i mjera koje u ponedjeljak stupaju na snagu  za ugostiteljske objekte, kojeg možete pogledati OVDJE.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij