hren
 

KRIV JE VIRUS
Skoro mjesec dana nakon što je potvrđeno da je koronavirus ušao u Dom za stare i nemoćne u Vukovarskoj ulici u Splitu,  još se, službeno, ne zna kako je do toga došlo, iako su inspektori dva ministarstva sve detaljno pregledali i ispitali, i po njima, sve je bilo u najboljem redu, po propisima i propisanim mjerama.

To što je, kako je rekao sam ravnatelj Ustanove, zaraza počela 10-tak dana prije nego je prijavljeno prvih, odjednom, 10 slučajeva,  što je odgovarajuća zaštitna oprema počela stizati tek  nešto prije evakuacije a kako su svjedočile sestre i njegovateljice, što je doktorica koja skrbi o korisnicima Doma bila raspoređena i za rad u „korona“ ambulanti“, njima ni ministrima nije sporno.

Jedino im se ne sviđa što se proziva nekompetentni ravnatelj, koji je na tu funkciju došao bez natječaja kao stranački apartčik. Objašnjavaju; tako je svugdje u svijetu, uđe virus i onda valjda samo pomaže zazivati višu silu da pomogne.

Po ministru Berošu, a to su senzacionalno otkriće, kasnije prihvatili i ostali stožeraši, za desetke zaraženih korisnika i zaposlenika Doma u Vukovarskoj kriv je virus, no za smrt već 17 korisnika, nije kriva omražena Korona već nešto sasvim deseto.

Naime, on je u svakodnevnu upotrebu uveo termin komorbiditet (pridružena oboljenja), te revolucionarno rješenje u medicinskoj terminologiji za uzroke smrti – umro/la S virusom i OD virusa, ekskluzivno za koronu. Jer, po dr. Berošu, starije osobe koje boluju od raznih bolesti (komorbiditet), a imaju i koronu umiru S virusom, a ne OD ili ZBOG njega.

Ma da. Ako neki djedica od 90 godina s dijabetesom, rakom, bolesnim srcem i brojnim drugim „pridruženim bolestima“,  kako je nedavno objasnio Berošev kolega, umre jer je na njega naletio auto ili je upao u more, ili ga je neko upucao, neće mu u smrtovnici pisati da je umro S morem, S metkom, S autom, već zbog ozljeda zadobivenih u prometnoj nesreći, od metka ili posljedica gušenja, a nitko neće spominjati dijabetes, rak, srčane tegobe i sl.

Stoga, za ovakvu podjelu, nažalost, preminulih na one koji umru od korone i s koronom ne postoji medicinski već isključivo politički razlog. A bake i djedove i sve ostale s komorbiditetom i bez njega UBIJA korona, a mogu umrijeti samo S ili SA tugom i sjetom jer ih se i na ovako tužnom kraju marginalizira.


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij