hren
 

IZUZETAK JE ŠKOLSKA MEDICINA
S obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju, HZJZ je donio preporuku o provođenju Programa obveznog cijepljenja jer nema medicinskog razloga za odgađanje redovnog cijepljenja zbog epidemije COVID-19 bolesti. No, u svrhu smanjenja izlaganja djece u čekaonicama trebalo bi omogućiti posebne termine za cijepljenje djece koje roditelji trebaju poštivati.

- Primovakcinaciju ne bi trebalo odgađati, odnosno potrebno je nastaviti provedbu primarnog cijepljenja u dojenačkoj dobi kao i provedbu nadoknadnog cijepljenja kod djece koja nemaju završenu primovakcinaciju. To se odnosi ma BCG cijepljenje u rodilištima te na primarno cijepljenje protiv difterije, tetanusa, hripavca, dječje paralize, Haemophilusa influenzae tip b, hepatitisa B, primarno cijepljenje protiv pneumokokne bolesti, te primarno cijepljenje protiv ospica, zaušnjaka i rubele – ističu iz HZJZ.

Nije poznato koliko će trenutna epidemiološka situacija potrajati, a odgodom primovakcinacije moglo bi doći do pojava epidemija bolesti koje se mogu spriječiti cijepljenjem, pri tome posebno misleći na hripavac i ospice.

- Revakcinaciju ne bi trebalo odgađati na duži period. U ovom trenutku predlažemo odgodu docjepljivanja do kraja svibnja. Izuzetak je djelatnosti školske medicine (djelatnost preventivno-odgojnih mjera za zdravstvenu zaštitu školske djece i studenata) gdje je neophodno kod sistematskog pregleda djeteta prije upisa u prvi razred osnovne škole cijepiti MO-PA-RU i IPV već i u svibnju odnosno čim se sistematski pregledi počnu provoditi - navode iz HZJZ-a te napominju kako je prilikom provođenja cijepljenja potrebno osigurati da ne dolazi do miješanja bolesne i zdrave djece u čekaonici.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij