ĐIR PO DUĆANIMA
- Tek smo započeli s radom pa je i broj mušterija malen. Tijekom ovih nekoliko dana nismo naišli na neke posebne probleme, svi se pridržavaju preporuka epidemiologa, nema isprobavanja odjeće, ali kako smo butik s odjećom za djecu kod nas i u standardnim uvjetima i nije neka posebna praksa da se odjeća unedogled isprobava, sve u svemu, mogli bi zaključiti da su naše mušterije odgovorne i paze na svoje zdravlje te na zdravlje drugih – kratko nam je kazala ove subote Nataša u butiku Štorija u Kaštel Starom.

Butik Štorija, nakon privremene mjere zatvaranja, ponovno radi od prošlog ponedjeljka, kada je u Hrvatskoj, u sklopu reaktivacijskih mjera dozvoljen rad specijaliziranim trgovinama, koje ne posluju u sklopu velikih prodajnih centara.

No, uz odluku o početku rada takvih trgovina, nacionalni Stožer i Hrvatski zavod za javno zdravstvo donijeli su i cijeli niz mjera kojih se trebaju pridržavati vlasnici i zaposlenici u tim trgovinama, ali i kupci.

Iako su mnogi trgovci bili zabrinuti hoće li moći ispoštovati mjere zaštite, u ovih prvih nekoliko dana, „ulaze u đir“.

- Nastave u školama nema pa je i potreba za školskim priborom manja, zbog čega i nemamo previše posla ovih nekoliko dana. Veći broj kupaca koji nam dođu, uglavnom  nose maske i rukavice, iako nije obveza već samo preporuka, manji dio je bez zaštitnih sredstava, ali svi obavezno upotrijebe dezinfekcijsko sredstvo na ulazu za dezinficiranje ruku, ulaze jedan po jedan i nema nestrpljenja... možemo biti zadovoljni njihovim ponašanjem – ustvrdilaje prodavačica u knjižari Ama u Kaštel Starom.

Bez ikakvih primjedbi na kupce, u razgovoru s nama, bili su i zaposlenici  Metalia auta u Kaštel Gomilici, gdje su  tijekom pandemijskog razdoblja većim dijelom radili,  no vrata trgovine bila su zatvorena za pojedinačne kupce, a opskrbljivali su samo pojedine mehaničarske radionice i to prema narudžbama. Sada ponovo rade direktno s kupcima, a i u njihovu trgovinu ulazi se jedan po jedan, na vratima stoji dezinfekcijsko sredstvo, a trgovci su od kupaca na primjerenoj udaljenosti.

U poljotrgovini u Kaštel Gomilici, u kojoj se osim poljoprivrednih potrepština može naći i hrana te potrepštine za kućne ljubimce, nisu nikako prestajali s radom jer je djelatnost njihove trgovine bila u istom rangu s trgovinama prehrambenih artikala za građane.

- Posla je bilo jer je vrijeme od radova u poljoprivredi, a dobili smo i neke nove kupce, što je bio rezultat trenutme situacije. Zanimljivo je bilo vidjeti mlade ljude koji su dolazili i još uvijek dolaze jer su u vrijeme izolacije po prvi put se uhvatili u koštac s nekim poljoprivrednim radovima i uređenjima vrtova – kazali su nam u poljotrgovini u Kaštel Gomilici.

U prodavaonici namještaja Attento u Kaštel Starom isto nema previše kupaca ovih nekoliko dana. Specifičnost rada, pri čemu kupcima treba duže vremena za razgledavanje, planiranje, odluku i narudžbu, iziskuje da se tijekom dana može raditi s tek nekoliko potencijalnih kupaca, no i ovje se i trgovci i kupci pridržavaju preporučenih mjera.

Sve u redu, kako nam je kazao Vlado iz optike Kelam u Kaštel , je u i toj specijaliziranoj trgovini, gdje za vrijeme našeg posjeta klijenata nije bilo.

Slična stanja su i u drugim trgovinama koje smo ovih dana posjetili diljem Kaštela, broj kupaca u isto vrijeme u trgovini je ograničen, trgovci upotrebljavaju zaštitne maske i rukavice, veći dio kupaca također, upotrebljavaju se dezinfekcijska sredstva, trgovine se dodatno dezinficiraju. Radno vrijeme svake od njih uređeno je u skladu s mjerama, neke rade dvokratno, a neke jednokratno s maksimalnim radnim vremenom od osam do deset sati.

Za sada  su i kupci i trgovci zadovoljni provedbom mjera, sigurnost je na pristojnom nivou, no još uvijek je pitanje hoće li se i kada promet ovih trgovina vratiti na stanje prije pandemije ili će kupcima nedostajati ponude zbog  problema u nabavi artikala, posebno iz inozemstva, a trgovci bilježiti gubitke.

Foto: PGK

 


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno