hren
 

Imamo devet novih bolesnika, ukupno je 2085 bolesnika. Od jučer je preminulo šest bolesnika. U Splitu pet ženskih osoba, a u Koprivnici jedna, 29 je više izliječenih nego jučer.

"Nažalost, svi novi slučajevi su sa splitskog područja. Među njima su tri medicinske sestre, one su testirane prije povratka na posao i njihov pozitivitet neće imati utjecaja na funkcioniranje bolnice", kazao je Capak. "Splitsko-dalmatinska je sada na prvom mjestu po broju oboljelih, ali ako usporedimo s drugim zemljama u okruženju, to je još uvijek prilično niski broj oboljelih za županiju s tako velikim brojem stanovnika", kazao je Capak.

Beroš objavljuje nalaze inspekcije u Splitu.

"Inspekcija Ministarstva zdravstva utvrdila je da nije bilo propusta u domu u Splitu", kazao je Beroš. "Nije bilo nepravilnosti i propusta, žurno su proveli sve mjere", dodao je Beroš.

"Ministarstvo za demografiju utvrdilo je da su u domu u Splitu svi držali uputa i preporuka svih nadležnih tijela", kazala je ministrica demografije Bedeković.

Na upit novinara kako je moguće da su korisnici 10 dana imali temperaturu, što je potvrdio ravnatelj Doma, kako je moguće da su onda odjednom postali pozitivni na virus, ministrica kaže:

"Proveden je nadzor, načinjeno je izvješće, i utvrđeno je da nije bilo propusta u postupanju od strane Doma niti od strane zaposlenika", ponovila je Bedeković, ne odgovorivši pritom na postavljeno pitanje.

Zašto nisu testirani, a imali su temperaturu?

Capak je kazao kako se temperatura kao simptom u takvim ustanovama pojavljuje često. "Svi su bili pregledani od strane liječnice koja tamo radi i dodijeljena im je terapija, dakle bili su pregledani i pružena je skrb. Teško je utvrditi zašto im nije dijagnosticiran Covid. Ne možemo mi znati zašto je tome bilo tako", kazao je Capak.

Na upit ako je temperatura jedan od glavnih simptoma korone, zašto odmah nisu testirani, odgovorila je Alemka Markotić.

"Da biste dobili temperaturu, mora se izlučiti nekoliko imunoloških komponenti. Stariji ljudi jednostavno nemaju mogućnost pokrenuti te mehanizme za povišenje temperature. Uopće ne mora postojati temperatura kod starijih bolesnika. Doista je uobičajeno da imaju povremeno temperature. Tijekom dana mogu imati ili nemati. Isključivo temperatura ne može biti jedini razlog da se sumnja da ima koronavirus. Nitko od njih nije imao teške respiratorne simptome", objasnila je Markotić, javlja Indeks.hr.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij