hren
 

Međunarodni praznik rada obilježava se kao spomen na velike radničke demonstracije održane u Chicagu dana 1. svibnja 1886. godine, kada je u tom gradu prosvjedovalo oko 40.000 radnika ističući zahtjeve simbolizirane u tri osmice – osam sati rada, osam sati odmora i osam sati kulturnog obrazovanja. Policija je intervenirala oružjem i ubila šest, a ranila oko 50 radnika.

Prvi svibanj je radnički praznik, u novije doba Praznik rada. Nekad je 1. svibnja bio imendan mučenika i svetaca Filipa i Jakova, kojima su se kao glasnicima zelenila i cvijeća seljaci često obraćali za dobru ljetinu; dan dobar za sijanje graha.

U spomen na čikaško krvoproliće, na 1. kongresu Druge internacionale 1889. godine odlučeno je da će se 1. svibnja svake godine održavati radničke demonstracije. Već od sljedeće 1890. godine taj datum postaje međunarodnim danom opće solidarnosti radništva.

I u Hrvatskoj blagdan rada počeo se slaviti 1890. Hrvatski radnici istaknuli su zahtjeve u znaku tri osmice. Zagrebački su radnici kao uvod u proslavu te godine održali niz štrajkova i skupova. U zgradi Hrvatskoga doma, kako su pisale Narodne novine, govornici su na velikoj radničkoj skupštini pred tisuću radnika naglašavali: Mi smo za rad, ali hoćemo živjeti kao ljudi.

Tijekom sljedećih godina radnici su u zapadnim zemljama, uz posredovanje sindikata i sporazumijevanje s poslodavcima, odnosno državom, postigli zapažene uspjehe u borbi za svoja prava pa su s vremenom smirene socijalne tenzije. Taj dan i danas ostaje svijetla tradicija međunarodnog radništva.

Posljednjih se godina u Hrvatskoj ovaj vrijedni praznik doživljava kao komunistička ostavština, međutim, u biti je sasvim nešto drugo – radi se o civilizacijskom dostignuću i vrijednosti koju ne smijemo zaboraviti!


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij