hren

SVI SE PRIDRŽAVAJU PREPORUKA
Ovog tjedna Cestom dr. Franje Tuđmana redovno prometuje 37-a, Prometova linija koja povezuje Trogir i Kaštela sa Splitom. Autobusi na ovoj liniji  voze nešto rjeđe nego u vrijeme prije epidemije, a na autobusnim stajalištima nema većeg broja građana koji čekaju autobus. No, kako je u samom autobusu i kako izgleda vožnja uz brojne preporuke epidemiologa, uvjerili smo se i sami ovog četvrtka, u vožnji od Kaštel Lukšića do Kaštel Sućurca i natrag.

Naš domaćin ovog je puta bio Prometov vozač Drago, koji je s kontrolorom Perom, na putu prema Splitu, činio čak trećinu osoba u autobusu.

- Ovako mali broj putnika je sve ove dane, tek u neke frekventne jutarnje i poslijepodnevne sate bude nešto više putnika, dvadesetak, najviše trideset.  Nema nikakvih problema, ljudi drže distancu, većina ih nosi maske, neki i rukavice. Maske i rukavice nisu obvezne, no vidimo da su mnogi odgovorni i bez obveze – kazao nam je Drago.

U autobusu, u kojem smo uglavnom navikli na žamor pa i glasne razgovore, vladala je ovog dana tišina.

- Nije to samo do broja putnika nego je razlog i u tome što nema mladih, koji inače putuju u škole i na fakultete, a nema ni starijih osoba jer još uvijek ne rade sve ambulante u bolnici, Pazar radi smanjenim kapacitetom, ne rade prodajni centri i sve ono zbog čega su ti stariji putovali autobusima. A i vjerojatno su ozbiljno shvatili preporuke i upute – objasnio nam je kontrolor Pero, navodeći kako ovih dana i nije zabilježio pokušaj vožnje bez autobusne karte.

Istim autobusom, s istim šoferom, vratili smo se i u suprotnom smjeru, a pri tome smo zabilježili ponekog putnika više.

- Da ne moram sigurno ne bih ušla u autobus. Ali eto moram. A evo, da nisam, ne bi se nikada vidjela u medijima – kazala nam je s osmijehom jedna sredovječna Kaštelanka, jedna od rijetkih koja je ovog dana bila dobre volje.

Za razliku od jedne sugrađanke koja je, očito pod utjecajem nedavih događanja i napadanja na medijske djelatnike, pokušala našem fotografu izbiti fotoaparat iz ruke.

Kako se preporučenih mjera pridržavaju putnici tako se pridržavaju i nadležni u Prometu pa su vozači odvojeni od putnika plexiglasom, kontrolori i ostali djelatnici nose zaštitne maske, autobusi se redovno dezinficiraju.

Posljedice različitih mjera  te izuzetno malog broja putnika na svim linijama, u Prometu će dobro osjetiti na financijskom planu i poslovanje tvrtke.

- Promet putnika u prvim danima nakon ponovne uspostave javnog gradskog i prigradskog prometa negdje na razini 15 posto u odnosu na ranija razdoblja prije ove pandemije. Sličan postotak je i na liniji broj 37.
Kada je u pitanju odražavanje ove situacije sa pandemijom na poslovanje tvrtke Promet možemo kazati da je ovaj tjedan na Skupštini  Prometa usvojen izmijenjeni Plan poslovanja za 2020. godinu te su projekcije da će kako dosadašnji tako i budući predviđeni gubitak prihoda iznositi 30 milijuna kuna na godišnjoj razini te će se sukladno tome i rashodi morati umanjiti za isti iznos – izvijestio nas je direktor Prometa Miroslav Delić.

Foto: Luka Ištuk (PGK)


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij