hren
 

IZOSTAJANJE S ONLINE NASTAVE UPISUJE SE U E-DNEVNIK
Dok učenike nižih razreda najvjerojatnije čeka povratak u škole, viši razredi i učenici srednji škola nastavu će do kraja školske godine pratiti online. Stigle su i prve ocjene među kojima ima i negativnih, učenici imaju izostanaka, a održani su i viritualni roditeljski sastanci.

Pojedine Europske države već su javno objavile kako nitko od učenika ne smije pasti godinu, poput Španjolske i Njemačke, naša ministrica Blaženka Divjak nije javno govorila na taj način.

Na naš upit upućen Ministarstvu obrazovanja, o tome na koji način i kada će se provoditi ispravljanje ocjena iz prvog polugodišta, dobili smo odgovor o vrednovanju i načinu vrednovanja koje je doneseno na samom početku održavanja nastave na daljinu.

- Upute Ministarstva znanosti i obrazovanja za vrednovanje i ocjenjivanje tijekom nastave na daljinu, a koje su poslane svim školama u Republici Hrvatskoj, možete pročitati u dokumentima na poveznici. Također, šaljemo vam i poveznicu na kojoj možete pronaći informativne primjere vrednovanja za pojedine predmete- odgovorili su iz Ministarstva obrazovanja te se da zaključiti da je odluka o mogućnosti ispravljanja negativnih ocjena iz prvog polugodišta na svakom nastavniku ili profesoru.

No, dan kasnije iz Ministarstva su pojasnili na portalu „Škola za život“ kako će nastavnici koji dopuste učenicima ispravak ocjena to moći provoditi u online nastavi.

– Negativne ocjene mogu se ispravljati i u postupku vrednovanja u nastavi na daljinu. Metoda vrednovanja ovisi o ishodu učenja i sadržaju iz kojeg je učenik dobio negativnu ocjenu. Pri tome se za ispravljanje negativne ocjene ne mora koristiti ista metoda koja je korištena kada je učenik dobio negativnu ocjenu. S druge strane, u predmetima s tjednom satnicom od barem četiri sata može se provesti i deset minutno usmeno ispitivanje kako bi se provjerilo ili potvrdilo znanje učenika - stoji u pojašnjenju Ministarstva te navode primjer da ukoliko je učenik dobio negativnu ocjenu iz usmenog, sada je može ispraviti pisanom analizom.

Upisivanje neopravdanih

Već je i prije početka nastave na daljinu bilo rečeno da će se, baš kao i u školi, neprimjerena ponašanja učenika u virtualnim učionicama kažnjavati pedagoškim mjerama. A što se tiče izostanaka iz Ministarstva nisu davali konkretne brojke, ali stvarno stanje na terenu takvo je da postoje učenici koji izostaju s online nastave i zbog toga mogu dobiti neopravdane satove.

– Nazočnost se pravda prisustvom (preko AAI) i izvršavanjem minimalnih obaveza koje odredi nastavnik. Primjerice, takva obaveza može biti da učenik iz matematike riješi kratku online provjeru koja služi za vrednovanje za učenje i to ne mora napraviti u određenom trenutku, nego tijekom 24 sata. Ako i nakon pisanog upozorenja učeniku i roditelju od strane razrednika i ravnatelja učenik i dalje ne izvršava svoje obaveze, potrebno je napraviti virtualni sastanak s učenikom i roditeljem uz prisustvo stručnih suradnika – pojašnjavaju iz Ministrstva.

Naime, tijekom nastave, nastavnici i profesori traže u virtualnim učionicama potvrdu prisustva učenika na satu, tako što trebaju odgovoriti na poslanu poruku. U srednjim školama čak učenici trebaju tijekom određenog vremena dok traje virtualni sat i napisati komentar na objavu profesora, što je znak da prati online nastavu.

No, ukoliko se dogodi da učenik izostane u online nastavi, razrednici obavještavaju učenika, ali i roditelje, što je pojašnjeno i na virtualnim roditeljskim sastancima koji su održani proteklih dana.

Tražilo se od roditelja da kažu ukoliko njihovo dijete ima određenih poteškoća u praćenju online nastave i svladavanju nastavnog gradiva na ovakav način koji traži više aktivnosti u projektnom smislu. Da se zaključiti da se na sve načine nastoji pomoći učenicima da se snađu u novonastaloj situaciji te da bar minimalno svladaju nastavno gradivo drugog polugodišta.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij