hren
 

ZAPOČETI RADOVI UZNEMIRILI STANOVNIKE
Unatoč zabrani okupljanja,  u srijedu poslijepodne na predjelu Umčine, na sjeveroistočnoj granici Kaštela i Solina, okupilo se četrdesetak građana, koji su svoje egzistencijalne potrebe stavili ispred brige za svoje zdravlje.

Razlog njihovog okupljanja, kojeg su neki od njih nazvali tihim prosvjedom, a neki sastankom s odgovornima, jer su na ovo okupljanje pozvali i nadležne iz tvrtke Vodovod i kanalizacija, bio je nedostatak vodovodne mreže i pitke vode.

- Nakon brojnih godina života na ovom području, tražimo pitku vodu. Ne tražimo ništa nemoguće već ono što je normalno za 21. Stoljeće, a to je pitka voda iz špina – kazali su nam sudionici ovog okupljanja.

Iako ih problem nedostatka vodoopskrbne mreže prati već godinama, svojevrsni okidač za njihovu reakciju, kako su nam kazali, bili su radovi na vodoopskrbi, započeti nedavno u blizini, a kojima se, prema njihovom mišljenju pogoduje pojedincima.

- Nadležni u Gradu Kaštela stalno govore o vodoopskrbi za sva područja koja nemaju vodu, radi se na vodospremama, instalacijama, mreži, al paradoks je da mi u te planove nismo uključeni, kao da nismo dio Kaštela. Nikada nas nitko nije točno obavijestio što s nama planiraju, samo čujemo neke priče da iako pripadamo teritorijalno Kaštelima, da s druge strane pripadamo na vodovodnu mrežu Solina. Kao da smo se našli na nekoj graničnoj crti i stalno nas guraju tamo – ovamo, zbog čega smo svi zbunjeni – kazao nam je Paško Buzov.

- Već mjesec dana kopa se za cijevi, no sve informacije govore da dalje od ove ceste, zapadno prema našim kućama, ta mreža neće ići. Pitamo se zašto, je li to netko sprječava da voda dođe do nas i zašto? Pa naše kuće su od ceste udaljene od sto do 400 metara... Prema našim saznanjima, instalacijama koje se postavljaju voda će se dovesti za nekolicinu poduzetnika, govori se da oni to investiraju, no mi nemamo saznanja, a i nije to tako jeftin projekt da bi ga oni sami mogli financirati. Nemamo mi ništa protiv da oni dobiju vodu, ali nije nam logično da je problem napraviti mrežu i prema našem naselju. U Gradskoj upravi kažu da nemaju pojma ni o čemu, oni ne znaju da se javna površina kopa već mjesec dana – navodi dalje Buzov u ime okupljenih, naglasivši da upravo zato ovog dana očekuju konkretne odgovore predstavnika Vodovoda i kanalizacije, koji trebaju stići na ovo okupljanje.

No, iako su čekali nisu dočekali, jer predstavnici Vodovoda i kanalizacije nisu stigli na ovaj prosvjedni sastanak. Ipak je na snazi zabrana okupljanja.

No, što o svemu oni kažu, kao i nadležni u Gradu Kaštela znat ćemo više, kada dobijemo odgovore na naše službene upite o cijeloj situaciji.

Foto: PGK


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij