hren

O KRŠENJU MJERA GRADSKI STOŽER OBAVJEŠTAVA DRŽAVNI INSPEKTORAT
Stožer grada Kaštela zbog prve faze ublažavanja mjera, dužan je svakodnevno podnositi posebna izvješća u vidu upitnika u kojem se evidentira kontrola na terenu s naglaskom na trgovine te na građane koji borave na otvorenom.

Naime, navedena izvješća imaju deset točaka, s toga je potrebno svakodnevno iskontrolirati stanje na terenu, a potom ih poslati županijskom Stožeru. Nadalje izvješća idu preko centra 112 koji potom sve prikupljene podatke šalje nacionalnom Stožeru. Ovakav pristup uveden je zbog popuštanja mjera te se na taj način vodi evidencija o eventualnim propustima te pridržavanju preporuka Zavoda za javno zdravstvo i nacionalnog Stožera, kazala nam je načelnica kaštelanskog Stožera, Jadranka Matok Bosančić.

- Izvješće nije prepušteno našoj kreativnosti, postoji obrazac i uglavnom se sve više manje odnosi na poštivanje higijenskih, odnosno protuepidemijskih mjera. Zapravo u tom upitniku mi evidentiramo stanje na terenu s posebnim naglaskom na trgovine kojima je omugućeno duže radno vrijeme. Kontrolira se da li se u trgovinama pridržavaju distance, koriste li dezinfekcijska sredstva, zaštitna oprema – pojasnila je Matok Bosančić i dodala da ukoliko se uoče nepravilnosti, odnosno u slučaju kršenja mjera, zapisnik se upućuje i državnom inspektoratu.

Iz gradskog Stožera su se osvrnuli i na prvi neradni praznik koji slijedi nakon odluke nacionalnog Stožera o neradnim nedjeljama, blagdanima i praznicima. Za tri dana je 1. svibnja, Praznik rada, te napominju kako će taj dan moći raditi samo pekarnice, trafike i benzinske.

-Već u petak, kako je praznik, treba napomenuti kako neće raditi trgovine, nego samo prodavaonice pekarskim proizvodima koje su isključivo specijalizirane za prodaju pekarskih proizvoda, znači ne niti mali dućani. Jučer smo imali upita s terena o radu tržnica i ribarnica na praznik, oni ne smiju raditi – kazala je Matok Bosančić i istaknula kako se i dalje kontroliraju javne površine kako ne bi bilo okupljanja i zadržavanja jer je ta mjera još na snazi do 4. svibnja.

Prema policijskom izvješću zabilježeno je kako su se građani tijekom proteklog vikenda ponašali kao u srcu sezone, kazala nam je Matok Bosančić te je napomenula kako se tijekom ublažavanja mjera građani i dalje trebaju pridržavati preporuka. - Ukoliko dođe do većeg broja novooboljelih, mjere će se ponovno pooštriti jer je ovo prijelazno razdoblje u kojem kao pojedinci trebamo biti odgovorni jer bi nam se u protivnom moglo obit o glavu – kazala je.


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij