hren
 

PODJELA SPREMNIKA ZA OTPAD
Unatoč svim događanjima, preporukama i zabranama vezanim uz epidemiju te smanjen rad pojedinih djelatnosti, tvrtka Zeleno i modro u protekom je razdoblju uspješno provodila podjele individualnih kanti za otpad na tri lokacije u gradu, Kaštel Gomilici, Kaštel Kambelovcu i Kaštel Novom.

Podjela u ova tri naselja potrajat će još nekoliko tjedana, nakon čega će podjela započeti i u Kaštel Lukšiću, Kaštel Starom, Radunu i Rudinama, gdje kante još nisu podijeljene.

- Trenutno dijelimo između 50 i 70 spremnika dnevno, a pojedinim danima podijelimo i do 100 spremnika. Sve spremnike bi trebalo podijeliti do ljeta i mogu reći da što se toga tiče neće biti većih kašnjenja unatoč cijeloj situaciji oko epidemije Covid 19. Naši dečki i cure prilikom podjele ujedno rade i evidenciju te uređivanje baze korisnika tako da prosječno u danu pronađemo do desetak novih korisnika koji nisu opće u evidenciji. Isto tako nađemo i manji broj objekata koji su u evidenciji, a ne koriste se. Takvima se u pravilu u sandučić ostavlja poruka da se, kad dođu u nekretninu, jave radi primopredaje spremnika. Ista stvar je i sa našim korisnicima koji žive u inozemstvu.

Uz spremnik za miješani komunalni otpad korisnici dobiju i po dva paketa vreća. Plavih za papir i žutih za plastiku. Također dobiju i kalendar pražnjenja za cijelu 2020 godinu, upute kako postupati sa određenim vrstama otpada, raspored kontejnera za glomazni otpad i promotivni letak edukativne akcije „Otpad ili smeće, sve od tebe kreće“ - kazao nam je na ovu temu direktor Zeleno i modro Alen Lučić.

Podjela je u Kaštelima započela prošle godine i do danas je podijeljeno preko 4,5 tisuća kanti, a predviđeno je da svoje kante za smeće dobije oko deset tisuća kućanstava.

Uz njih, u stambenim zgradama predviđeni  su zajednički kontejneri , od kojih se dio  već postavlja, u dvorištima zgrada. Kućanstva u centru otpad će bacati u polupodzemne kontejnere po uzoru na ostale dalmatinske gradove tako da će u dogledno vrijeme svi metalni kontejneri biti uklonjeni.

- Što se tiče reakcija korisnika, moram reći da su jako pozitivne. Građanima je drago što dobiju vlastitu kantu, a posebno zadovoljstvo pokazuju kad primijete da su se uklonili metalni kontejneri sa ceste.
Prilikom pražnjenja kanti primijetili smo da su korisnici podcijenili količine smeća koje proizvode, naime gotovo svi oni kojima su podijeljene kante od 80 litara redovito imaju smeća okolo kante. Bar vreću dvije. Napominjem da se smeće koje nije u kanti u pravilu ne sakuplja.
Svjestan sam da je većina tražila kantu od 80 litara nastojeći tako umanjiti iznose na računu, ali na taj način će samo stvoriti probleme sami sebi.
Svi kojima veličina kante nije dovoljna, mogu se javiti da im se dostavi veća kanta. Ja iskreno preporučam svima onima kojih u kućanstvu ima više od dvoje da uzmu kantu od najmanje 120 litara – naglasio je direktor Lučić.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij