hren
 

PROJEKT OD ZNAČAJA ZA CIJELO PODRUČJE ŽUPANIJE
Projekt kojeg mnogi građani i poduzetnici, ne samo iz Kaštela već i sa šireg splitskog područja, s nestrpljenjem očekuju, projekt je izgradnje i uređenja reciklažnog dvorišta za građevinski otpad Splitsko – dalmatinske županije. Iako su određene faze ovog projekta završene, potpuna realizacija najavljena je za kraj ove godine, no postavlja se pitanje hoće li trenutna situacija ipak sve malo usporiti.

Ovaj projekt zajedno su pokrenuli  tvrtka Cemex Hrvatska i Grad Kaštela, a ovo reciklažno dvorište bit će prva lokacija za zbrinjavanje građevinskog otpada u Splitsko-dalmatinskoj županiji.
U prvoj fazi projekta ulaganje je oko 2,2 milijuna kuna, a zajedno s drugom fazom koja obuhvaća nabavu i ugradnju mobilnog postrojenja, cijeli projekt težak je oko  4,5 milijuna kuna.
Lokacija reciklažnog dvorišta je dio sućuračke kave, odnosno zapadni dio eksploatacijskog polja Sv. Juraj - Sv. Kajo, na kojem su se u prošlosti odvijali radovi eksploatacije mineralnih sirovina, a planirana površina je od 6.300 metara četvornih.

Kako su najavili iz Cemexa, reciklažno dvorište imat će zaštitnu ogradu pa će cijeli prostor dobiti vizuru zasebnog poslovnog objekta, a planirana je i izgradnja nove pristupne ceste do tog prostora. Predviđeni kapacitet je 100 tona po danu, odnosno 30 tisuća tona godišnje, čime će se zadovoljiti sve potrebe za uspostavom sustava za gospodarenje građevinskim otpadom Splitsko – dalmatinske županije.

Osnovna namjena reciklažnog dvorišta bit će obrada neopasnog inertnog otpada nastalog prilikom iskopa, gradnje, rekonstrukcije, održavanja i uklanjanja građevina, odnosno drobljenje na odgovarajuće frakcije i pretvaranje u sirovinu za sanaciju rudnika, a oporabljeni otpad moći će se koristiti i kao zamjenski materijal za proizvodnju cementnog klinkera, čime se smanjuje korištenje prirodnog resursa kao što je eksploatacija sirovine.

Cijeli projekt započet je u srpnju prošle godine Ocjenom o potrebi procjene utjecaja zahvata na okoliš u nadležnom Ministarstvu, a Rješenje o prihvatljivosti zahvata za okoliš dobiveno je početkom ožujka.
Sljedeće faze su ishođenje građevinske dozvole, izgradnja infrastrukture, objekata, platoa i ostalog, te ishođenje uporabne dozvole, izmjena Okolišne dozvole i konačno dozvola za gospodarenje otpadom. Završetak projekta predviđa se krajem 2020.

- Zadovoljni smo što smo u suradnji s lokalnim vlastima mogli realizirati ovaj projekt koji će biti na korist cijeloj našoj lokalnoj zajednici pa i šire, u kojem će građani svoj građevni otpad moći legalno zbrinuti i biti sigurni da se njime postupa na okolišno prihvatljiv način – ustvrdila je Marica Pletikosić, voditeljica održivog poslovanja Cemexa i navela kako se u Cemexu nadaju da  će trenutne okolnosti vezane uz koronavirus što manje utjecati na  odvijanje projekta te da neće biti većih kašnjenja u njegovoj realizaciji.


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij