hren
 

MJERE PREDSTAVLJENE JAVNOSTI
Ako Županijska skupština usvoji prijedlog Tima za potporu, dio građana, obrtnika, poljoprivrednika  i gospodarstvenika moći će koristiti mjere za potporu, s kojima su danas javnost upoznali župan Blaženko Boban te voditelj Tima dožupan Ante Šošić.

Tim je predložio 20 mjera, od kojih se četiri odnose na građane, a 16 na obrtnike, poljoprivrednike, gospodarstvenike i druge pogođene posljedicama pandemije koronavirusa.

- Ovim mjerama željeli smo stvoriti prostor za one koji nisu obuhvaćeni  Vladinim mjerama i mjerama pojedinih jedinica lokalne samouprave. Osigurali bi tako potporu za one koji su zbog krize izgubili posao, a ne primaju naknadu za nezaposlene, odgodu ovrha na sve obveze  prema Županiji, oslobađanje od županijskih pristojbi, sufinanciranje 50 posto troška knjigovodstvenih usluga za sve OPG-ove, novonastalim OPG-ovima sufinancirat ćemo plaćanje mirovinskog i zdravstvenog osiguranja, sufinancirati sezonske radnike u poljoprivredi, okrupnjenje poljoprivrednog zemljišta, novi sadni materijal, formirati jedinstvenu online tržnicu za cijelo područje županije, nabavku određenih grla stoke, osigurati jednokratne potpore za mikropoduzetnike koji su morali obustaviti poslovanje te za obrtnike, kamate za pojedine djelatnosti i još niz mjera  - naveo je u svom obraćanju župan Boban.

- Pri konstituiranju ovih mjera imali smo nekoliko ciljeva,  a to je pomoć građanima, radnicima i gospodarstvenicima, proširenje horizontalnog obuhvata i potpore na onim mjestima, odnosno rashodima koje poduzetnici i obrtnici imaju, a koji nisu fiskalne naravi  te multisektorsku važnost ovih mjera s osnovnim ciljem da povežemo osnovnu proizvodnju hrane sa prerađivačima, osiguravajući sirovinsku bazu i na kraju sve plasirati u ugostiteljsko – turističkom sektoru – izjavio je Ante Šošić.

Kako je navedeno, primjerice oba roditelja s djecom, koji su ostali bez posla, a nemaju naknadu, primat će 2000 kuna, dvoje roditelja  koji imaju bolesnog člana uže obitlji ili dijete s posebnim potrebama, zajedno 4000 kuna, a za one u socijalnoj kategoriji primjenjivat će se županijski pravilnik. Procjenjeno je da na području županije ima oko 550 osoba koji su ostali bez posla zbog korone, a ne primaju naknadu.Radi se o 1,7 milijuna kuna sredstava.

Odgoda ovrhe na obveze građana prema Županiji u skladu je s mjerama Vlade i Fine. Oslobađanje od županijski pristojbi odnosi se na naknade troškova postupka, poput pristojbe za izdavanje građevinske dozvole i slično. Prema predloženim mjerama građanima lošijeg imovinskog stanja s potvrdom Centra za socijalnu skrb, putem Crvenog križa Županija će osigurati 20 tisuća obroka za vrijeme korona krize.

Najviše mjera za poljoprivrednike

Mjere za potporu gospodarstvu su navedene kao integrirane, sveobuhvatne i multisektorske, a među njima je čak 13 mjera za poljoprivredni sektor, za koji je županijski cilj da trajno sačuva veliki dio tih mjera.

- Tako će novoosnovanim OPG-ovcima biti sufinancirano plaćanje mirovinskog i zdravstvenog osiguranja do 6000 kuna godišnje. Knjigovodstveni troškovi sufinancirat će se do 3000 kuna godišnje. Sufinanciranje sezonskih radnika u poljoprivredi omogućit će plaćanje sezonskih radnika, a mjera za okrupnjavanje zemljišta je dorađena. Sufinancirat će se i potrebe pri kupovini zemljišta i to za melioraciju i slične troškove kojima će se zemljište staviti u funkciju. OPG-ovima  je namjenjeno još mjera, a u svrhu pomoći poljoprivrednicima te jačanju domaće proizvodnje hrane – naveo je još Šošić.

Među mjerama je i jednokratna potpora za mikropoduzetnike i obrtnike, kojima se žele obuhvatiti oni segmenti poslovanja koji su nefiskalne prirode. Tu je mjera za nove obrtnike i poduzetnike prema kojoj je ukupni obuhvat j41.380 kuna po novoosnovanom mikropoduzetniku ili poduzetniku početniku. Kroz ovu mjeru će se tretirati i teže zapošljive osobe, one starije od 50 godina.

Kako je zaključeno, ove mjere obuhvatit će oko 2200 građana, odnosno oko 300 OPG-ovaca, 20 zadrugara, 200 sezonskih radnika, 200 tisuća kvadrata novog zemljišta, 3500 grla stoke za ljudsku prehranu, 100 tisuća sadnica, 20 sirana, tretman kroz jednokratnu potporu za nešto više od 1200 mikropoduzetnika i obrtnikai još toga.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij