hren
 

JEDNO VIRTUALNO – JEDNO PRAVO STABLO
Nacrtati stabla, najljepša koja znaju, bio je zadatak iz engleskog jezika za preko 60 učenika prvih razreda kojima taj strani jezik predaje nastavnica Ivona Jerković u OŠ Knez Trpimir iz Kaštel Gomilice. I upravo njihova stabla, nastavnica je „posadila“ u viritualnoj šumi, pod oznakom 1.a, 1.b i 1.e te su time sudjelovali u najvećem projektu pošumljavanja opožarenih područja Dalmacije, pod nazivom Boranka.

Naime, Savez izviđača Hrvatske u suradnji s kreativnom agencijom Imago Ogilvy, prije dvije godine pokrenuo je najveće volontersko pošumljavanje i obnovu opožarenih područja Dalmacije, kampanju simbolično nazvanu Boranka.
Time, na jedinstven način,  svi koji žele mogu sudjelovati u tom projektu i to putem web aplikacije https://www.boranka.hr/?lq=1 tako što nacrtaju svoje drvce, daju mu ime i „posade“ ga u virtualnu šumu, a volonteri će zasaditi pravu sadnicu na požarištu i to autohtone bjelogorične i crnogorične vrste.
Nastavnica Ivona Jerković došla je na ideju da zajedno sa svojim učenicima sudjeluje u ovom projektu.

- Učenici prvih razreda iz engleskog jezika, među ostalim, imaju i lekciju o drveću koju smo obrađivali prošli tjedan, upravo ta lekcija me potakla da se zajedno s djecom uključim u ovu akciju. Osim toga među linkovima koje nam je ponudila Školska knjiga je bio i link o Boranki i kad sam vidjela da se može, odlučila sam s djecom sudjelovati – kazala nam je ova učiteljica i dodala da su i neki od roditelja posadili svoja stabla, pri čemu se uz sadnju mogu donirati i financijska sredstva, što nije naravno obavezno.

U dvije sezone Boranke do sada je održano 18 akcija pošumljavanja u kojima je ukupno sudjelovalo više od 6 200 volontera iz čitave Hrvatske. U edukativnim akcijama sudjelovalo je više od 10 tisuča djece i mladih iz stotinjak vrtića i škola. Aktivnosti Boranke, ako to dopustiti situacija uzrokovana pandemijom virusa, trebale bi se nastaviti u drugoj polovici ove godine.

- Već na ljeto predviđene su nove aktivnosti, dvomjesečna volonterska akcija zalijevanja posađenih sadnica, kako bi se povećala vjerojatnost preživljavanja sadnica posađenih u prošlogodišnjim akcijama pošumljavanja. Na jesen bi se opet trebalo krenuti s redovnim volonterskim akcijama pošumljavanja – kazao nam je Dan Špicer poslovni direktor Saveza izviđača Hrvatske koji nam je rekao i kako su došli na ideju za pokretanjem ovog projekta.

- Nakon što su požari ostavili pustoš na velikim površinama diljem Dalmacije, brojni zainteresirani građani izrazili su želju da sudjeluju u obnovi i ozelenjavanju tog područja. No, kako je riječ o iznimno opsežnom poslu koji se treba rukovoditi pod budnim okom stručnjaka, bilo je potrebno pokrenuti akciju u kojoj bi se spojila struka s volonterskim entuzijazmom. Upravo iz tih razloga je Savez izviđača Hrvatske u suradnji s Hrvatskim šumama i Gorskom službom spašavanja pokrenuo najveću do sada akciju volonterskog pošumljavanja opožarenih područja Dalmacije nazvanu Boranka – kazao nam je Špicer i dodao da je u travnju ove godine, Boranka uvrštena među sto najefikasnijih kampanja u svijetu.

Zbog svoje originalnosti, ali i iznimne učinkovitosti, kampanja Boranka već je postala najnagrađivanija neprofitna kampanja u hrvatskoj povijesti. I vi možete biti dio ovog hvale vrijednog projekta, donacijama za nabavu sadnica, volonterskim akcijama sadnje ili jednostavno viritualnom sadnjom.
Priroda je nemoćna sama se obraniti i brzo obnoviti te joj je zato potrebna pomoć da na opustošeno crno zgarište vratimo život obojen u zeleno, poručuju iz Saveza izviđača Hrvatske.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij